Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért barnul meg a sárgabarack...

Miért barnul meg a sárgabarack lekvár főzés közben és után?

Figyelt kérdés

Én csak símán betettem egy lábasba a kimagvalt, felszeletelt sárgabarackot és lassú tűzön főztem kavargatás nélkül. Amikor összesűrűsödött, botmixerrel árkevertem, majd megint feltettem főni, de nem kavargattam ekkor sem.Közben néztem, hogy szépen bebarnúl és amikor üvegekbe raktam, akkor már világos-barna színű volt a lekvár. Mitől lehet ez? Citromsavat is tetem bele már az elején.

Várnám válaszotokat, meg lehet ezt enni? Nem kerűlt bele valami mérgező az edényről? (inox).



#sárgabarack lekvár
2021. júl. 15. 18:18
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
sima oxidáció. Semmi köze az edényhez.
2021. júl. 15. 20:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
0%

Neked a barna tetszik?

Mert mindenki a világosra büszke.

Vagy nem értem a kérdést...

2021. júl. 16. 01:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
83%

A cukrot csak a legvégén tedd bele.

Én mondjuk dszemet szoktam főzni, tehát nem főzöm órákig.

2021. júl. 16. 08:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
74%

Bőven elegendő felforrás után 5 percig főzni. Akkor szép világos marad.


A barackban lévő cukor is karamellizálódhat, ha agyonfőzöd...

2021. júl. 16. 10:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Nem a barna barack lekvár tetszik, de így sikerűlt - barna lett. Erre keresem a választ, hogy miért. Este lett lecukrozva, citromsavazva és reggel kezdtem el főzni lassú tűzön. Ekkor már nem tettem hozzá semmit. Lehet, hogy kellett volna megint a citromsav.
2021. júl. 17. 11:10
 6/8 anonim ***** válasza:
74%

Túl sokáig főzted, azért barnult be.


[link]

2021. júl. 17. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
65%

#5

Kérdező, a 2-es válaszoló vagyok és azért kérdeztem amit kérdeztem, mert ezt írtad "Közben néztem, hogy szépen bebarnúl..."


Én is este készítem elő, pucolom - igen, én megpucolom, de van aki nem - magozom, darabolom, cukrozom (1 kg barack, 10-15 dkg cukor) - másnap leengedem a levét és teszem fel főni. Semennyi citromsavat nem teszek hozzá és forrástól számítva max. 20-30 percet főzöm, ez a barack fajtájától függ.

Hogy valaki mennyire pépesíti, az egyénfüggő - ettől nem függ a színe - mi dzsemként szeretjük.

A LÉNYEG:

A sok cukortól és a hosszú főzéstől lesz a baracklekvár barna.

2021. júl. 17. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Én pici pektint adok hozzá, nem cukrozom le előző nap. Felforralom, akkor teszek bele kb. 10 deka cukrot kilónként - forrástól számítva 5 perc és kész!


Még a 2013-as lekvárom is gyönyörű aranysárga színű a spájzban. :)

2021. júl. 17. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!