Miért barnul meg a sárgabarack lekvár főzés közben és után?
Én csak símán betettem egy lábasba a kimagvalt, felszeletelt sárgabarackot és lassú tűzön főztem kavargatás nélkül. Amikor összesűrűsödött, botmixerrel árkevertem, majd megint feltettem főni, de nem kavargattam ekkor sem.Közben néztem, hogy szépen bebarnúl és amikor üvegekbe raktam, akkor már világos-barna színű volt a lekvár. Mitől lehet ez? Citromsavat is tetem bele már az elején.
Várnám válaszotokat, meg lehet ezt enni? Nem kerűlt bele valami mérgező az edényről? (inox).
Neked a barna tetszik?
Mert mindenki a világosra büszke.
Vagy nem értem a kérdést...
A cukrot csak a legvégén tedd bele.
Én mondjuk dszemet szoktam főzni, tehát nem főzöm órákig.
Bőven elegendő felforrás után 5 percig főzni. Akkor szép világos marad.
A barackban lévő cukor is karamellizálódhat, ha agyonfőzöd...
#5
Kérdező, a 2-es válaszoló vagyok és azért kérdeztem amit kérdeztem, mert ezt írtad "Közben néztem, hogy szépen bebarnúl..."
Én is este készítem elő, pucolom - igen, én megpucolom, de van aki nem - magozom, darabolom, cukrozom (1 kg barack, 10-15 dkg cukor) - másnap leengedem a levét és teszem fel főni. Semennyi citromsavat nem teszek hozzá és forrástól számítva max. 20-30 percet főzöm, ez a barack fajtájától függ.
Hogy valaki mennyire pépesíti, az egyénfüggő - ettől nem függ a színe - mi dzsemként szeretjük.
A LÉNYEG:
A sok cukortól és a hosszú főzéstől lesz a baracklekvár barna.
Én pici pektint adok hozzá, nem cukrozom le előző nap. Felforralom, akkor teszek bele kb. 10 deka cukrot kilónként - forrástól számítva 5 perc és kész!
Még a 2013-as lekvárom is gyönyörű aranysárga színű a spájzban. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!