A gombák csiperke gomba tényleg nem emészthető, hogy értsem ezt, de tápanyag szivódik fel belőle?
a gomba cellulózból van
kb. ugyan az, mintha papírzsepit ennél
A gombasejtekben NINCS cellulóz, többek közt ez különbözteti meg őket a növényektől...
Kitin van bennük, de NEM minimális, mert akár 7-9% is lehet. Ezért nehezen emészthető a gomba. A csiperkefélék pont hogy a magasabb kitintartalmú fajok közé tartoznak.
Tehát nem arról van szó, hogy NEM emészthető, hanem NEHEZEN. Van, aki puffad tőle, fáj a gyomra, stb. Van, aki jobban emészti, és semmi gondja vele.
Természetesen szívódik fel belőle tápanyag, meg a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok is. Sőt, vannak kifejezetten gyógygombák is.
Azt próbáld ki, hogy ha gombát eszel, főleg, ha új fajt próbálsz ki (pl. sosem ettél még gévagombát, de meg akarod kóstolni), hogy először csak keveset egyél belőle, mondjuk (nyersen mért) 100 grammot, és ha semmi gond vele, akkor ehetsz többet, gyakrabban. De semmilyen gombából nem tanácsos pukkadásig enni magad, mert ha érzékenyebb vagy rá (akár csak az adott fejra, és semmi más fajra nem), akkor bizony a hasad megfájdulhat tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!