Miért olyan drágák a brutál erős chilik kereskedelmi forgalomba (Jolokia, Carolina, Moruga stb.) - vagy az azokból készült termékek nemcsak itthon, hanem világviszonylatban is?
Vagy azért, mert baromi kényes paprikanövényekről van szó, amiknek a termesztése tényleg sok pénzt emészt föl, vagy mert az embertelenül erős chilik fogyasztása egy "új brand" és igazából sokan erre is építenek? Tehát a sokszoros keresletre?
Hiszen józan élő embernek már bőven elég volna a legerősebb magyar chili szintű erős pirospaprika.
Vagy ez esetleg összefüggésben van az ún. "kapszaicin függőséggel"?
Mert megveszik ennyiért.
Nincs benne semmi nehézség, én is termesztettem a kertben. Persze a mag is drága volt.
Most ez a menő, úgy mint a teljes kiőrlésű lisztes kenyér. Előállítani olcsóbb, mint a fehér kenyeret, mégis drágábban adják, mert divatos.
Egyáltalán nem csak a divatról van szó (persze hülye lenne valaki olcsóbban adni egy ilyen örökké rétegterméket), egyszerűen annyira kevesen bírják és veszik ezt a kategóriát, hogy lehetetlen méretgazdaságosságról álmodni. Az a kevés vevő is aki van évi néhány üveggel vesz csak fejenként.
A legnagyobb, legismertebb magyar szószgyártók is mind-mind aprócska családi vállalkozások, évi maximum pártízmilliós forgalommal. Rengeteg költség pedig fix. Egyszerűen ilyen árak mellett lehet megélni.
Főleg egy olyan országban, ahol a kommersz Haragos Pistától meg a Srirachától az emberek 98%-a már huhog, mint a bagoly.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!