Másfél éve lejárt szavatosságú, de még bontatlan tejcsokit meg merjem enni?
Huhh ,azért a másfél év az már egy kicsit sok.
Bontsd ki szagold meg. Ha büdös/penészes ,nem néz ki jól ,akkor szerintem inkább dobd ki és vegyél helyette másikat.
(Viszont ha nem büdös és kinézetre jól néz ki ,akkor egyél meg 1 kockát. Ha jó íze van ,akkor szerintem nyugottan megeheted)
Szerintem azon kívül hogy megszürkülhetett nem lesz semmi baja. A legtöbb terméknél a szavatossági idő azaz időtartam amíg a gyártó garantálja neked hogy a termék minőség romlás nélkül fogyasztható. DE ez nem azt jelenti hogy az idő lejártával a termék mérgezővé vagy rossz ízűvé válik. Legtöbb esetben olyan változások történhetnek mint a csokinál a beszürkülés. A szaví idő a Tejtermékeknél a húsoknál mireliteknél különböző gyümölcsleveknél fontos.
Ha gondolod akor csak egy kicsit harapj le a csücskéből és ha nincs rossz íze akkor tuti a dolog.
Csoki nem tud megromlani. Az szokott történni vele, hogy a cukor és a növényi zsír szétválnak. A cukor kristályosodik.
De ha újraöntöd egy formába, semmi romlás nem lesz vele. Forrócsokiba, sütikbe kiváló.
Meg tud romlani. Porózussá válik. Kiválik belőle a zsiradék. Az, hogy te nem találkoztál ezzel, attól még tud ilyet.
Írom úgy, hogy rendszeresen kiló számra kapok ingyen lejárt csokoládét.
Aki tudja, miről beszél, le van pontozva, akinek fogalma sincs fel van pontozva.
Akár egy népszavazás.
Bár az #5-ös tudja miről van szó, részben igaza is van, de sajnos csak részben. Egyrészt nem a kérdésre válaszolt - "meg merjem-e enni? “- másrészt nem sikerült értelmezni a megromlott fogalmát (a népszavazás kérdését ezek után hadjuk is).
Akkor romlott meg valamilyen étel, ha emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált, jellemzően valamilyen mikroorganizmus elszaporodása következtében, és ha elfogyasztod, akkor az számodra káros lehet.
A másfél éve lejárt tejcsoki nem romlott, esetleg bizonyos külső vagy belső tulajdonságai megváltoztak, de ha Kedves Kérdező megeszi, semmi baja nem lesz tőle.
Most pedig kérdésre válasz: merd nyugodtan megenni! Ha nagyon csúnya (elszíneződött, porózus) akkor is megeheted! Csokis tejbe, vagy muffinba pedig, még 30 év múlva is kiváló lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!