Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Régen miért peckelték a hurkát?

Régen miért peckelték a hurkát?

Figyelt kérdés

Kb. a rendszerváltásig gyári hurkapecket használtak az emberek, előtte meg házilag farigcsáltak hegyes fatüskéket. De mégis, miért?

Sokkal egyszerűbb meg gyorsabb így, hogy csak egy csomót kötnek a bél végére, úgy saját magából, és kész. Főzésnél se reped ki olyan könnyen. Még a vastagbél esetén érthető, de a vékonybeles hurkát is mindig peckelték. Erre semmi magyarázatot nem találok.


2020. jan. 28. 16:01
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Mert sokkal egyszerűbb, gyorsabb és szorosabb volt, mint nekiállni csomózgatni.
2020. jan. 28. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Tudnál mutatni egy képet? Nem értem mire gondolsz. Mi annak idején maddzaggal kötöttük meg. Van is erre egy vicc

-Meg is főzzük, meg is sütjük, mégsem esszük meg. Mi az?

-???

-Hurka maddzag

2020. jan. 28. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Ez volt az eredeti szerepe a hurkapálcikának.

2020. jan. 28. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Simán csomózva is teljesen szorosan be lehet kötni. Ameddig meg nem szorul, addig könnyen csúszik a bélen a csomó. Gyakorlott ember szó szerint 1 másodperc alatt megcsinálja, hogy mutató- meg nagyujj közt tartva megcsavarja, a lyukon mutató- és középső ujjal átnyúlva megfogja a véget, kihúzza, és bal kézzel csak akkor odanyúlva szorosra húzza a csomót, ugyanolyan szorosra, mint peckelésnél.

Nálunk (Hevesben) soha nem kötözték, mindig peckelték régen. Gyerekkoromban a disznóvágás előtti napokban volt egy esti program, hogy meghegyeztük a hurkapálcákat. Idősebbek mesélték, hogy régebben meg keményfából hasítgattak le vékony részeket, és aztán azokat hegyezték meg.

Az a vicc nálunk is közismert volt, csak hurkapecekkel. :)

2020. jan. 28. 17:08
 5/9 A kérdező kommentje:

Így végiggondolva, tényleg volt vagy 2 év, amikor nálunk is kötözték a hurkát, nem peckelték. Aztán jött a hurka "evolúciójának" az a lépése, hogy töltés előtt nem kötözték be az asszonyok az egyik végét, hanem csomót kötöttek rá, és csak töltés után, a másik végét kötözték. Aztán újabb 2 év után jött rá a nép, hogy a másik végét is meg lehet csomózni...

[link]

2020. jan. 28. 17:38
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Köszi a képet! Ennyi év után végre rájöttem miért hurkapálca a hurkapálca. Mi mostanában megint újítottunk. Nem csinálunk semmit a végével, csak csavarunk rajta egyet. És ugyan olyan. :D Nem is értem, eddig minek kötöttük be. Talán egy berögzülés a régi időkből, amikor még a disznó belét mosták ki, és nem a hentesnél lett megvéve. Gondolom abban nem állt meg úgy a cucc.
2020. jan. 28. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy most nem főzitek a hurkát, csak beteszitek a fagyasztóba, ezért nem kell lezárni a végét? A főzés (abálás) közben szerintem kijönne a "bélés", mert megfeszül a bél.

Kollagén műbelet vesztek a hentesnél? Én még életemben nem ettem hurkát műbélben. :) Errefelé is a hentesnél veszik a belet, de az rendes sertés vékonybél. (Vagy nagy néha vastagbél, ill. végbél.)

2020. jan. 29. 05:17
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem műbelet veszünk, hanem igazit. Sózott szárított disznóbelet. És meg is szoktuk köveszteni. (abálni) Talán azért nem megy szét, mert nem csak belehányjuk az üstbe, hanem ilyen fritőzkosárba tesszük bele, éd úgy a lébe. Olyan, mint amikor a mekiben sütik a krumplit.
2020. jan. 29. 07:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:

Érdekes... Lehet, hogy elég hosszú bél van ráhagyva, és ha össze is húzódik a hőtől, nem éri el a végét, legfeljebb kicsit hosszabb lesz a hurka.

Nálunk már a '80-as években is minden rokonságban volt egy ilyen drótkosár, ezt használtuk a hurkához:

[link]

2020. jan. 30. 05:03

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!