Régen miért peckelték a hurkát?
Kb. a rendszerváltásig gyári hurkapecket használtak az emberek, előtte meg házilag farigcsáltak hegyes fatüskéket. De mégis, miért?
Sokkal egyszerűbb meg gyorsabb így, hogy csak egy csomót kötnek a bél végére, úgy saját magából, és kész. Főzésnél se reped ki olyan könnyen. Még a vastagbél esetén érthető, de a vékonybeles hurkát is mindig peckelték. Erre semmi magyarázatot nem találok.
Tudnál mutatni egy képet? Nem értem mire gondolsz. Mi annak idején maddzaggal kötöttük meg. Van is erre egy vicc
-Meg is főzzük, meg is sütjük, mégsem esszük meg. Mi az?
-???
-Hurka maddzag
Ez volt az eredeti szerepe a hurkapálcikának.
Köszönöm a válaszokat.
Simán csomózva is teljesen szorosan be lehet kötni. Ameddig meg nem szorul, addig könnyen csúszik a bélen a csomó. Gyakorlott ember szó szerint 1 másodperc alatt megcsinálja, hogy mutató- meg nagyujj közt tartva megcsavarja, a lyukon mutató- és középső ujjal átnyúlva megfogja a véget, kihúzza, és bal kézzel csak akkor odanyúlva szorosra húzza a csomót, ugyanolyan szorosra, mint peckelésnél.
Nálunk (Hevesben) soha nem kötözték, mindig peckelték régen. Gyerekkoromban a disznóvágás előtti napokban volt egy esti program, hogy meghegyeztük a hurkapálcákat. Idősebbek mesélték, hogy régebben meg keményfából hasítgattak le vékony részeket, és aztán azokat hegyezték meg.
Az a vicc nálunk is közismert volt, csak hurkapecekkel. :)
Így végiggondolva, tényleg volt vagy 2 év, amikor nálunk is kötözték a hurkát, nem peckelték. Aztán jött a hurka "evolúciójának" az a lépése, hogy töltés előtt nem kötözték be az asszonyok az egyik végét, hanem csomót kötöttek rá, és csak töltés után, a másik végét kötözték. Aztán újabb 2 év után jött rá a nép, hogy a másik végét is meg lehet csomózni...
Lehet, hogy most nem főzitek a hurkát, csak beteszitek a fagyasztóba, ezért nem kell lezárni a végét? A főzés (abálás) közben szerintem kijönne a "bélés", mert megfeszül a bél.
Kollagén műbelet vesztek a hentesnél? Én még életemben nem ettem hurkát műbélben. :) Errefelé is a hentesnél veszik a belet, de az rendes sertés vékonybél. (Vagy nagy néha vastagbél, ill. végbél.)
Érdekes... Lehet, hogy elég hosszú bél van ráhagyva, és ha össze is húzódik a hőtől, nem éri el a végét, legfeljebb kicsit hosszabb lesz a hurka.
Nálunk már a '80-as években is minden rokonságban volt egy ilyen drótkosár, ezt használtuk a hurkához:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!