Miért van másmilyen íze a pirítós kenyérnek, mint a simának?
Hm...Vajon miért....Mert megpiritottad? A nyers, főtt és sült élelmiszerek izé között is van különbség.
Amúgy meg nyilván más az összetétele is.
A pirítás hatására a kenyérben levő keményítő dextrinné alakul. Ez az anyag átmenet a keményítő és a cukor között.
A pirítás közben füstös ízt is kap a kenyér.
A hő hatására elpusztul a megyében az élesztő nagy része is ami szintén megváltoztatja az ízét.
De nem is ugyanaz a cél a csirkénél meg a pirítósnál...
A csirkénél el kell hogy érje a maghőmérséklet az az értéket, hogy kicsapódjanak a fehérjék, felpuhuljon a hús, a kenyérnél meg csak egy gyors pörzsanyagot, és pirult kérget képzel a felületre.
Húsoknál is van ilyen , kéreg képzés, pirítás, akár ilyen, akár hasonló, vagy más céllal, de létezik a technológia húsoknál is, és ott se tart (sokkal) tovább egy felületi kéreg képzés, mint egy kenyérnél.
Egyébként kémiai változásokon megy keresztül , a szénhidrátok kis része karamellizálódik, többségük pedig pirul, illetve elkezd szenesedni.
Mint ahogy a csirkének is a bőre.
De akár magával a kenyér héjával is példálózhatnék, az ugyanúgy másképp sül, pirul, mint belül.
A kenyér belsejét a külső kéreg védi meg kenyérsütés közben attól, hogy kiszáradjon. Belül a gázképződés miatt kis buborékok lesznek, telített gőzzel, így belül a tészta inkább gőzölődik.
Ha ezt felvágod, és pirítod, ennek a vágási felületnek adsz egy olyan hőbehatást, mint ami a kenyér héját érte.
Csak mivel ez már egyszer megsült, így más lesz a textúrája, íze egy pirítósnak, mint egy kenyérhéjnak.
Naná, 8-as, én is csakis kizárólag a serpenyőben pirított kenyeret eszem, így, ahogy leírtad. Bár olaj helyett én valódi vajjal szoktam, de ez részletkérdés.
Ajánlom figyelmedbe az így készült húsos szendvicset, nálunk nagyon menő, kicsit macerás, és füst lesz a konyhában, de megéri!!!!
Miután mindkét szelet mindkét oldala halványan megpirult, az egyik oldalukat szósszal lekenem, az egyikre rá a húscafatok/felvágott/sült cékla/tükörtojás.... akármi, szeletelt hagyma, egy szelet camambert/gouda/trappista/füstölt mozarella... bármilyen olvadós sajt, rá a másik szelet kenyér, összenyomva olvadásig pirítani. Isteni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!