Lejárt zacskós leves ehető?
Tisztelt kérdező: a szavatossági idő általában nem azt jelzi, hogy addig fogyasztható az adott termék, hanem hogy addig garantálja a gyártó a termék minőségét. Ha az adott élelmiszer már lejárt, viszont ugyanakkor bontatlan állapotban, az adott tárolási elvárásokhoz igazodva volt térolva, akkor ha a lejárati idő után megbontjuk és nem látunk rajta semmilyen elváltozást (kellemetlen szag, nem megszokott állag, szín, íz stb.) akkor még fogyasztható az adott termék. A "szavatosságnak" annyi a lényege, hogy az adott idő lejárta után a fogyasztó már nem élhet semmilyen panasszal a gyártó felé, ha esetleg bármilyen jellegű "egészségkárosító" hatás fordulna elő a fogyasztónál a termék felhasználása folyamán.
Én is ettem már 6 hónapja lejárt debrecenit. Hűtőben volt, bontatlanul. Kinyitáskor nem volt szaga, és miután alapos hőkezelést kapott, minden utólagos probléma nélkül ettem belőle.
A zacskós leves ehhez képest akár évekig is eláll a "szavatossági idő" lejárta után ha bontatlanul és lehetőleg hűvös helyen (pl. kamrában, spájzban) volt tárolva. Ugyanis mikroorganizmus ha nem is került bele, de bizonyos kémiai folyamatok (pl. zsír avasodása) előfordulhatnak, ha nem megfelelő hőmérsékleten volt tárolva.
Én pl ettem kb. 5 éve lejárt vietnámi zacskós levest, amiben még főtt húst tartalmazó fémtasak is volt,
pontosan ezt a márkát (Bánh Đa Cua Hoàng Gia Vifon - azaz Vifon instant rák-tészta leves):
A levesnek az égvilágon semmi baja nem volt, és nekem sem lett bajom tőle az elfogyasztása után. De azok a levesek, amelyek még ilyen "hússal teli fémtasakot sem tartalmaznak", azok nyilván még ennél több ideig is bírják - megfelelő körülmények között tárolva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!