Melyik élelmiszerboltban kutassak az író (mármint a tejtermék) után?
Ha nagyon kell, és nem tudsz venni, elkészíthető otthon is.
Amikor túlveri az ember a tejszínt, akkor az vajjá és íróvá válik szét.
Savót meg az aludtej, vagy vmilyen kultúrával beoltott tej lecsöpögtetésével kapsz (ami fennmarad, az a túró).
Szia, 6-os vagyok
Ez a cikk elég jól leírja: [link]
Ugyan nem a vajhoz-íróhoz tartozik, de az aludttejhez van még annyi megjegyzésem, hogy manapság dobozos tejből előfordul, hogy nem sikerül. Pedig csak annyit kell vele tenni, hogy az ember kiteszi a konyhapultra egy tiszta edényben, ami acél, vagy nem hibás zománcozott, lefedi egy konyharuhával, és vár, akár pár napot. Ez idő alatt kicsapódik a fehérje, és kellemesen savanykás illatú, ízű lesz.
Régebben vagy forralt házitejből, vagy pasztőrözött zacskós tejből készítettem, és csak akkor nem sikerült, ha véletlenül szennyeződött valamivel. Pedig a hőkezelés hatására elvileg ezekben a tejekben is elpusztultak az eredetileg benne levő mikroorganizmusok.
Manapság a dobozosokból (és nem csak UHT-ból, azzal próbálkozni sem érdemes) viszonylag gyakori, hogy nem megalszik, hanem megromlik, büdös lesz és kesernyés, keserű. Nem tudom mi az oka, mert az UHT-t kivéve ezek is pasztőrizáltak.
Mindenesetre, ha beoltod megfelelő mikroorganizmus-kultúrával, ez is megalszik :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!