Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért kerek a pizza?

Miért kerek a pizza?

Figyelt kérdés

2018. szept. 20. 11:49
 1/8 anonim ***** válasza:
92%
Mert van egy kerekre formált tészta, különböző feltétekkel, amit elneveztek pizzának. Egyébként nem minden pizza kerek...
2018. szept. 20. 11:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
81%

Nem minden típusú pizza kerek.

Egyébkent azert, mert erdetileg kézzel "húzták" szet a tésztát (ahogy a langost is szoktak nalunk), azza pedig egy kerek forma jött letre!

2018. szept. 20. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
85%

Miért gömbölyű a zsemle és miért hajlik a kifli?

A perec taglalásába már bele sem merek fogni!:)

2018. szept. 20. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
91%

Sokkal egyenletesebben sül meg így.


Ugye hagyományos pizza esetén fatüzelésű kemencés sütésről van szó, ahol a tűz csak egy részét hevíti fel a kemencének igazán. Épp ezért kell szinte folyamatosan forgatni a pizzát, mivel másképp az egyik fele égett, míg a másik nyers volna. Ha nem kerek volna a pizza, egyrészt sokkal nehezebb volna így forgatni, másrészt nem egyenletesen sülne, mivel egyes részei közelebb, míg mások távolabb lennének a tűztől.


Nyilván ha sütőben sütöd, vagy olyan kemencében, ahol egyenletesen kap hőt, ott ez nem igazán jelent gondot. Csak mikor feltalálták a pizzát, ilyesmi még nem létezett.

2018. szept. 20. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
55%
nem azért, eredetileg geoid alakja volt csak a lapos pizza hívők felülkerekedtek rajtuk így lett lapos és kerek is
2018. szept. 20. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A kelt tészta tele van kis buborékokkal, és ezeket nyújtás (pl mint a gyúrt tésztát, sordófával) nem jó teljesen összenyomni, mert tömör lesz a tészta.

Húzni kell.

Ezért húzzák, óvatosan, kifelé, mindig forgatva (és ezért kezdték el amúgy dobálni is, ott a centrifugális erő nyújtja a tésztát, és nem éri a lapjára merőleges nyomás).


Na most kiszaggatni, adagonként készre gyúrni, kis gömböket a legegyszerűbb, illetve nagyon mást nem is lehet.

Innentől pedig ha belegondolsz, egy gömböt, (vagy ha lapul is egy kicsit a tészta, felülnézetből akkor is kör alakú)

hogy lehet másképp kihúzni, hogy egyenletes vastagságú legyen?

Hát nem nagyon van más opció, csak hogy folyton forgatva, mindig széthúzva, úgy meg kerek lesz.


Amúgy meg a négyszögletes pizza csak a helytakarékosság miatt van, valahol erre állnak rá, mert túl nagy a forgalom, és így talán többet meg lehet sütni...

Meg tepsi alakúra nyújtani, tökmindegy milyen vastagságban, azt 3 óra alatt meg lehet tanítani egy minimálbéres betanított munkásnak, kézzel kerekre húzni, megközelítőleg tökéletes kör formára, szakadás nélkül , és úgy, hogy sülés után vállat pl 28 vagy 32 cm legyen, ahhoz azért macerásabb embert találni, pláne manapság.

2018. szept. 21. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 De La Cruse ***** válasza:
53%

???????

Nem háromszög alakú csak körbe rakva?

2018. szept. 25. 08:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem, azt a sok 3szöget az egyben sütik meg, csillag alakban, aztán sülés után befelé forgatják őket, hogy beférjen a dobozba. :)
2018. szept. 25. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!