Jobban járunk ha kerüljük a hazai élelmiszereket, sőt bármilyen hazai árut? Az import termékek biztonságosabbak, jobban, szigorúbban ellenőrzöttek?
A kormányzat az élelmiszerek ellenőrzésére fordított erőfeszítéseket a külföldi, import termékekre fókuszálja, a hazai termékekkel szemben nem annyira szigorúak, nem annyira ellenőrzik, mert a magyar vállalkozók adói több pénzt hoznak a konyhára.
[link] (import élelmiszerek teljeskörű ellenőrzése)
A biotermékekben, ökoélelmiszerekben a hazai is szigorúbban ellenőrzött, mert azt az állami hatóságokon kívül a Biokontroll is ellenőrzi, méghozzá már a mezőgazdaságtól kezdve.
Egyéb élelmiszereknél, vagy más cikkeknél lehet, hogy tényleg jobb inkább külföldit venni.
Hát igen, de közben meg azt hallani, hogy a magyar termék a hazai vállalkozásokat támogatja. Ami nyilván igaz is, és sokan azért is inkább a hazai terméket keresik, mert eleve azt ismerik jobban, vagy nem is tudják elolvasni az angolul vagy németül írt feliratokat, a magyar pedig apró betűs.
Nyilván felmerül, hogy rosszabb, kevésbé ellenőrzött hazai terméket, miért veszünk meg ráadásul rendszerint drágábban, mint az importból származó jobb minőségűt?
Mondjuk az igaz, hogy a rövidebb szállítási útvonalak miatt a hazai termék környezetvédelmi szempontból bír előnyökkel, de ha ez így van és még szállítási költségek sincsenek akkor pláne érthetetlen, hogy miért drágább? Talán a magyar termelők kevésbé hozzáértők, kevésbé képesek gazdaságosan jó minőséget előállítani? Vagy az árak csak mesterségesen drágábbak?
Nem tudom, hogy másnál mi a szempont, én zöldségben, gyümölcsben csak hazait veszek, mert toronymagasan jobb ízű, mint a bármilyen külföldi. Kivéve a nektarint, mert abból az olaszországi a jobb, az is csak Olaszországban, mert ami idejön, azt éretlenül szedik le és a "ládában érés" nem tesz jót neki.
Húsárukban is a magyart szeretem, mert az felel meg a magyar ízlésnek.
Nem érdekelnek az árak, szemetet nem eszem, akármilyen "menő" helyről hozzák.
Én újabban nem nagyon bízom a magyar áruban. Gyakran romlott-penészes, éretlen, az íze sem az igazi.
A biotermékek valóban jobb ízűek azt aláírom, ott mindegy, hogy magyar vagy sem. A gyümölcsök-zöldségek jelentős részénél eleve nincs is magyar, vagy csak nagyon szűk időszakban és azok sem a minőségükről híresek.
Magyar gyümölcsöt, zöldséget csak akkor veszek, ha nyaralunk és közvetlenül őstermelőtől lehet a házánál megvenni, ami már a piacra vagy a boltokba kerül az nem minőség.
Nyilván banán, mangó, kiwi, citrusfélék, papaya, licsi, citrom, avokádó, a dinnyefélék jelentős része nem is terem meg itthon.
Almából, szilvából, szőlőből, nektarinból a külföldiek jobbak.
A sajtokból a magyar választék elhanyagolható.
Nagyon kevés a jó magyar feldolgozott élelmiszer is.
Ha jobban meggondolom egyedül a friss kenyér az amiben magyart veszek, mert a külföldiek sokkal drágábbak és más az ízük, mint megszoktam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!