Van a hűtőben tojás, ami 2 nap múlva megromlik. Szerintetek megegyem?
Honnan akarod tudni, hogy KÉT NAP múlva megromlik????
A szavatossági idö CSAK ANNYIT jelent, hoyg addig GARANTÁLTAN eláll, de utána még egy hétig símán jó, eszében sem lesz megromlani.
De ha ennyire félsz, akkor készítsd ma el.
Hogyan kell ellenőrizni a tojás frissességét?
Az alábbi lépéseket követve egyszerűen letesztelheted, hogy mennyire friss a tojás.
Lépések
Vízteszt: Engedj hideg vizet egy akkora átlátszó edénybe, amelybe a tojás kényelmesen belefér. Tedd bele a tojást, majd figyeld meg a helyzetét. Mivel a tojásban található légbuborék az idő múlásával megnő, ez hatással van a tojás viselkedésére a vízben.
Ha a tojás lesüllyed az edény aljára, és az oldalára fekszik, akkor még friss és biztonságosan felhasználható.
Ha a tojás épp csak hozzáér az edény aljához, akkor már nem teljesen friss, de alaposan megfőzve vagy átsütve most még felhasználhatod. Viszont tovább már ne tárold!
Ha a tojás lebeg a vízben és egyáltalán nem süllyed le, akkor a tojás már régi. Ez nem jelenti feltétlenül, hogy rossz, de érdemes tovább tesztelni.
Rázásteszt: Tartsd a füled mellé a tojást, és rázd meg. Idővel a tojásfehérje veszít nedvességtartalmából, míg a légbuborék megnő a tojáshéjban – ezért megváltozik a tojás hangja.
Ha a megrázott tojás nem vagy csak alig ad hangot, és a belseje együtt mozog a tojáshéjjal, akkor még friss és felhasználható.
Ha a tojás kotyogó hangot hallat, vagy érzed, hogy külön rázódik a belseje, akkor a tojás már régebbi. Érdemes tovább tesztelned.
Törésteszt: Ha a fenti módszerekkel nem tudtad egyértelműen megállapítani a tojás frissességét, mindenképpen törd fel egy külön tálban, mielőtt az ételbe tennéd. Az alábbi jeleket figyeld:
Ha a feltört tojásnak rossz a szaga, akkor megzápult – mindenképp dobd ki!
Ha a fehérje zavaros, zöldes vagy rózsás színű, esetleg fekete vagy zöld pontokat látsz benne, a tojást megfertőzte valamilyen baktérium vagy penészgomba – ki kell dobni!
Ha a fehérje áttetsző, folyós, nagy része szétterül a tálon és a sárgája is lapos, akkor a tojás már nem teljesen friss – de még felhasználhatod, ha nincs rossz szaga vagy fura színe. Viszont alaposan süsd vagy főzd meg.
Ha a tojás sárgája és fehérje is rugalmas, a fehérjének csak kis része folyik el, nagyobb része zselészerűen a szépen domborodó sárgája körül marad a tálon, akkor friss és biztonságosan felhasználható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!