SOS! Ez óriás csiperkegomba? Képek
Vidéken nagyinál a kertben termett, az erdő kb egy kmre helyezkedik el(tehát nem erdőben volt) egy nagy félkörben egymás mellett sok termett. A gallérja könnyen leválik róla, a teteje pikkelyes tehát nem lehet jól lehúzni a héját. Illata kellemes, a kalap belseje, tehát azok a redők rövid időn belül rózsaszinné válnak majd egyre sötétednek be, teljesen barnák lesznek. Nagyim megfőzte, nagyon kellemes az illata,enni még nem mertünk belőle. Egy roma férfi aki szokott szedni a környéken azt mondta nem jó, ne együnk belőle. Tatám megvan győződve,hogy ilyet evett régen is, jó a gomba. Néhány kalapját meg is rágcsálta valami.
Képek: [link]
Ezeket ma délelőtt szedtem azért ilyen fehérek, amelyek álltak egy két napot teljesen bebarnultak a lemezkéik.
Aki ismeri őket kérem segítsen, köszönöm :)
Piruló őzlábgombára tippelek. Ha megtapogatom a lemezkéket vagy letépem a törzsét bevörösödik a helye:
Pár napja sebbek voltak, ma láttuk hogy ilyen szép nagyra megnőttek.kb mint a tenyerem. Az illata kellemes, dióhoz hasonlítanám. Amit megfőzött mamám annak erősebb nagyon kellemes illata van, mint a konzervgombáknak amiket vettem idáig.
Rengeteg őzlábgombát szedtünk anno, ismerem, de bevizsgálás nélkül azt mondom, jobb a biztonság. NE egyétek meg! Legalább akkor fotóztad volna, amikor még egyben volt. Így azt sem látni, mekkora a szára, mert már le van vágva.
Én biztos, hogy nem kockáztatnék. Nem akarlak a híradóban látni. Ennyi röviden.
16. vagyok. De ha hallgatsz itt többiekre, aki azt írja finom és ehető, akkor csinálj, amit akarsz. :)
Nem mellesleg az őzlábgomba nem így néz ki, még a piruló sem.
Milyen kedvesek a válaszolók. Aki azt írja, hogy bevizsgálás nélkül ne egyék meg kb. 5 perc alatt zuhan a pontozásuk. Tiszta hülyék vagyok!
Jelentkezzen az, aki felelősségteljesen bevállalja ezek a fotók alapján, hogy ez őzlábgomba, ami között egy sem mérgező!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!