Beluga vodka tényleg nagyon jó?
Sokkal többe kerül, mint a legtöbb Magyarországon kapható vodka, viszont azt olvastam, nagyon jó.
Tescóban lehet kapni? Kóstoltátok már? Köszi előre is! :)
Ránéztem. Azzal reklámozák, hogy érintetlen Szibéria vidékeken (300 km-re a legközelebbi település) termesztett áprából készítik, artézikutakból származó vizet adnak hozzá.
Komoly vodkák mind a tisztaságukat hangsúlyozzák, ez így egészen hatásos.
(Annak semmi jelentősége, hogy a gabona mennyire jó minőségű, ha etalon lesz belőle.)
Egyértelműen a legmagasabb minőségnek érzik vodkájukat, hangsúlyozzák, nogy szerintük a vodka csak orosz lehet.
De ahogy már írtam igazi minőségi különbségek nincsenek, csak presztizsben.
A dunaharaszti Coca-Cola gyár artézi kutjából is ugyanolyan kristálytiszta víz jön, mint Szibériában. Ha itt pl. rohadt almából csinálnák a laboratoriumi tisztaságú etilalkoholt ezt palackoznák artézi vízzel higítva a Coca-Colára jellemző magas technológiai szinten, az is minőségileg tökéletes vodkát eredményezne, csak nem lenne presztizse.
Hogy melyiket mivel reklámozzák, az teljesen lényegtelen, ugyanis a vodkagyártás laikus szemmel bonyolult és unalmas téma, így a vásárlót nem is fárasztják a valósággal. Tehát az eleve két különböző dolog, hogy mitől jó egy vodka, és aztán milyen reklámszöveggel adják el.
A vodka ugyan finomszesz, de ez nem azt jelenti, hogy vegytiszta víz-etanol elegy volna, és ezt érezhető is rajta, már akinek. Vodka és vodka abban különbözik, hogy az a minimális maradék kongener milyen összetételű/mennyiségű. Ez függ az alapanyagtól, a finomítástól (a finomítórendszer és beállításai), a szűréstől, és a katalizátorként viselkedő fémek jelenlététől is. Az alapanyag eredeti aromái ugyan nem érezehtők (mert akkor nem is lehet vodkának nevezni), de beleszól a szesz érzetébe. Répamelaszból és kukoricából pl. jellemzően nem készül komoly vodka. Azt még likőrökön is meg lehet érezni, ha melaszszeszből készültek, de egyes likőrgyártók a kukoricaszeszt is mellőzik.
A Belugához hasonló "csodavodkák" az elmúlt 1-2 évtidezben jelentek meg, amikor felfedezték, hogy különböző katalizátorokkal (ezüst, platina) olyao kongenerek hozhatók létre a vodkában, amik egészen "gurulós", vízszerű érzetet adnak neki, így többé nem a lágy-romszáraz és az olajos-harapós között kell választani, hanem olyan vodkát lehet csinálni, amit mindenki lágynak érez.
Persze ezt se kerül sokkal többe megcsinálni, mint az olcsót, így nem az előállítási költséget fizeted meg, hanem az élvezeti értéket. Lehetne 3000 Forintért Belugát csinálni, csak aki ilyet gyárt, az nem adja oda ennyiért, hanem épít neki egy világhírű prémium márkát, és a marketingköltséget abból a 10+ ezer Ft/üvegből fedezi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!