Nyers vegánok! Tudtok válaszolni pár kérdésemre?
Akár nyers vegánok vagy bárki aki ért a témához.
Megfizethető egy ilyen étrend fenntartása?
Mit esztek télen? A nyers ételeket lehet valahogy tartósítani? Mert télen még drágábbak a gyümölcsök...
Vendégségben vagy egyéb körökben ahol tàrsaság van, szokott a táplálkozásotok miatt probléma lenni?
Köszönöm a válaszokat előre is.
Nem vagyok nyersvegán, úgyhogy részleges választ tudok csak adni... Tartósításra a fagyasztás (gondolom, az OK, a mirelit zöldség nyers és jóval frissebb, mint ami a boltban aszalódik sokáig a hosszas szállítás után) és az aszalás van s télen is vannak olcsóbb gyümölcsök. Nem is kötelező erősen gyümölcsre alapozni.
Elnézve a nyersvegán blogokat (van, aki konkrétan leírja, mit eszik egy nap) s azt, hogy kesu helyett (ami alapból nem is nyers, ettől még a nyersvegánok eszik) jóval olcsóbb olajos magvakat is lehet használni (tápanyag szempontjából hasznosabb is, ha az utóbbiak vannak, változatosan), nem tűnik úgy, hogy feltétlenül drágának kellene lennie ennek az étrendnek. Nyilván az aszalt gyümölcslapokat sem venni kell, hanem készíteni, nagyon könnyű, csak az aszaló van el vele sok óráig. De sima aszalt gyümölcsöket teljesen OK áron kapsz, ha a megfelelő fajtákat választod (nekem a meggy a nagy kedvencem, az pont nem drága - s nekem végtelen időkig elég, nálunk a mazsola fogy kilószámra, persze a nyers, aszalatlan gyümölcsöt nem jól pótolja, inkább édesítő és energiaforrás).
Inkább macerás ez az étrend, mint kifejezetten drága, de végülis az én "semmilyen feldolgozott ételt nem eszem" hozzáállásom is az, ha mindenfélét akarok enni, nemcsak a legegyszerűbb dolgokat... Mindent magamnak kell csinálnom. De ez nem baj, gyorsan megy, általában nyersvegánként se sok munka az ilyesmi, csak az aszalóra kell várni, ha aszalt a cucc.
Vendégségben tipikusan minden kiesik. Egyes rokonaim eljutottak odáig, hogy nem főznek nekem húst, az ezen túlmutató dolgokat már nem várhatom el. De én nem vagyok vegán, ugye, csak speciálisan étkezem, így nincs nagy rálátásom, mindössze tudom, hogy nem készítenének nekem ételt extra speciálisan (a cukorbeteg rokon is cukros sütit süt, ha a cukrot évek óta kizáró rokonok érkeznek, akkor is).
Speciel én sokszor viszek nekem is megfelelő, de másoknak is finom édességet (sósnál neccesebb), akkor én is eszem ilyesmit és a háziasszony sem sértődik meg. Sós ételnél ez neccesebb, de rokonnál OK, hogy saját kis krékert vagy olajos magvat eszem a zöldséghez. Plusz ott van a mindenféle alapanyag és csinálhatok, amit akarok. Nem közeli rokonnál, hanem más társaságban el nem tudomképzelni, milyen opció lenne a saláta vagy semmin kívül, bár az édesség vitele itt is játszik. Plusz vannak ilyesmire nyitott emberek. Ha hozzám jönne egy nyersvegán, nem jönnék zavarba, bár meg kéne kérdeznem, mit nem eszik meg áztatás nélkül, mert áztasson és szárítson pl. mákot, akinek hat anyja van, az az egy, amit sosem tettem, bár egyszer csíráztattam, az is jó, csak nem lesz sima a mák, úgyhogy nem szeretem úgy. Tuti más is járt már nyersvegán blogokon, poén. De ez ritka, vegánokra még figyelnek itt-ott, de a nyersvegán konyha azért speciálisabb és kevés a nyersvegán.
Hogy valaki beszól-e, az pedig változó. Még sima vegáknak is beszólnak, rejtély számomra, hogy miért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!