Miért épült be a táplalkozasunkban az avokádó? -holott nem túl környezetbarát
Tegnap is vásároltunk a férjemmel, fiatal párt hallottunk diskurálni mit hol szoktak venni, mire a pár nő tagja egyszercsak odavetette a férfinak, hogy "Jajj drágám az avokadót tudod, hogy nem itt szoktuk venni..." tehát szokták venni.
Ma is olvastam itt gyk- hogy valaki betervezi a heti menübe.
Gyerekek is eszik a menzán. És kb. elég sok étterem étlapján láttam előételként.
Valamint receptek tömegei tartalmazzák ezt a receptoldalakon- előétel/kenőkrémek stb.
Pedig a legtöbb dokufilmben és cikkben is írnak arról, hogy a szállítása miatt milyen nagy környezetszennyezést okoz és az embereknek itt Európában nem túl ésszerű és fenntartható a fogyasztása. Helyette a lokális termékeket kéne előnyben részesítenünk.
Miért ilyen népszerű?
1. Az eper májusban Spanyolországból meg a paradicsom paprika sokkal nagyobb méreteket ölt de valahogy senkit se zavar. Csak az a rohadt avokádó.
2. Tonnaszámra veszi mindneki a banánt meg a mandarint is télen az is nyilván kis hazánkban terem és nem konténerhajókon hozzák be érlelőgázzal
3. Az hogy a hús tej és tojás ipar a világ termőföldjeinek 90%-át adja ki a takarmány miatt ill az ügegházhatású gázok 40%-át produkálja senkit nem érdekel amikor tömik be a vasárnapi rántotthúst húslevessel
És ezután komolyan az a baj hogy a banán narancs citrom mandarin kiwi lichi uborka brokkoli paprika paradicsom eper áfonya szeder málna cukkini padlizsán gránátalma stb. anyámkínja mellett még az avokádót is importálják?
Azt meg ne hazudja nekem senki a képembe hogy nem vesz legalább hetente az egyik fent említett termékből vagy hogy elhiszi hogy télen a paradicsom magyar termés.
U.i.: az ügegházamban késő őszig megterem az avokádó itthon, kissebb fák vannak nem nőnek magasra, termeszthető szóval itthon is.
Nem veszek banánt nem vèletlen. És direkt csirkét írtam, nem marhát... egy kisebb állat felnevelése nem kerül annyi erőforrásba + nem mindenki a vágóhídról veszi a csirkét. Meg spanyol epret sem eszek.
Szerintem is divatőrület. Divatzöldek, meg divatdiétázók.
Komolyan érthetetlen nekem ez miért jó. Nehogy lemaradjunk a szomszéd Pistától meg Ancikától :D
A csirkehús is ugyanannyi gabonát igényel kilogrammonként mint a marha. A csirke is egész nap eszik, nem tudom honnan szeded hogy az környezet vagy alapalabbkímélőbb.
A zöldséget közvetlenül szállítani és megenni sokkal gazdaságosabb mint a takarmányt szállítani, 10x annyit megetetni egy kiló húshoz (magyarán 1 kiló csirkehúshoz 10x annyit is kell szállítani), itatni az állatot (szintén jó pár liter víz per kiló), oltatni, elvinni vágatni (szállítani), feldolgozni, csomagolni, elvinni eladni (szállítani).
Szóval gondold már végig...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!