A korral változnak az ízek?
Ahogy idősödnek az emberek, mindenkinek megváltozik az ízlése, illetve az ízekhez való hozzáállása?
Nálam például több példából kiindulva is elég furcsa a dolog.
Kiskoromban imádtam a sütiket, minél édesebb, annál jobb, mára szinte nem is eszek semmi nagyon édes sütit.
A kávéra nem értettem, hogy lehet azt meginni olyan keserű volt, mára meg tej és cukor nélkül iszom a kávét.
Sörrel szintén hasonlóan voltam, most meg a kesernyésebb sörök a kedvenceim.
Ha vajas kenyeret ettem " piros arannyal " akkor mindig pár cseppet kértem rá, és fölé még egy réteg vajat, mára meg majdnem több az arany mint a vaj.
Csípős ételek amúgy sem mentek, most meg ha húst sütök annyi borsot öntök rá, hogy égjen utána a szám, de egyszerűen így szeretem.
Aztán még lehetne sorban írni a példákat, de a lényeg talán átjön, hogy ez a korral jár, hogy ahogy az ember felnő akkor alakul ki az ízlése, vagy emberfüggő, hogy felntt korában is azt szereti-e mint gyerekkorában?
Az ízlés simán változhat, az ízeket én hasonlóan érzem, azt hiszem, bár még csak 4 évtizede élek. Kivéve az édeset, mert módszeresen leépítettem az édesigényemet. Most már nehezen tudnám megenni édességben azt, ami régen.
A keserűt sosem bírtam, most sem, a kávé üresen ivása kizárólag cukormérgezés esetén esik jól s az is a legkevésbé keserű kávé, amiről tudok.
Az érdekes, hogy gyerekként nem szerettem a banánt és a marcipánt, ma pedig nagyon.
Nyilván az is számít, hogy később mit ismer és szokik meg az ember. Amióta ismerem a cukkinit, nem eszem tököt, mert ízetlen hozzá képest. Pedig a tökfőzeléknek nagy rajongója voltam gyerekként... Nem rossz, de a cukkini jobb, akkor is, ha nincs benne rengeteg cukor, ecet meg egyéb ízt adó...
Természetesen sok étel s alapanyag, amiért gyerekként odavoltam, ma is kedvencem, olyan egetverő nagy változás nem történt az ízlésemben. Bár az étrendem drasztikusan megváltozott s máshoz vagyok szokva ma már.
Inkább az ízlésed változik.
De amúgy maguk az ízek is változhatnak. Elég kevés olyan étel és ital van, aminek évtizedek-évszázadok óta teljesen változatlan az összetétele és a gyártási eljárása. Meg úgy egyáltalán az időjárási körülmények és egyebek miatt a különféle ételek összetevői, a gyümölcs, zöldség, gabona, hús mindig kicsit másmilyen ízű, sohasem teljesen egyforma. Ezért főleg a szezonális, de igazából minden kaja íze és minősége évről évre változik, és ez nyilván befolyásolhatja, hogy mennyire ízlik neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!