A szilva kék vagy lila?
Olyan szín, hogy szilvakék van, de olyan, hogy szilvalila, még nem hallottam.
A szilva: kék!
- Milyen szilva ez édesapám?
- Kék szilva.
- Akkor miért piros?
- Mert még zöld.
A magyar szilva szilváskék. Igen az egy kicsit liláskék.
Nem kékeslila, hanem liláskék. a kéken belül lilás.
Növény határozó nem ismeri a magyar szilva kifejezést.
Fosóka szilva előbb itt volt, mint a honfoglalók. És az sárga szilva. Vadon nő. Ázsiából származik, de egész Európában megtalálni.
Melyik fajta szilva az, amit te állítólagos Magyar szilvának ismersz?
Az egyetlen magyar eredetű szilva, amit én ismerek az a debreceni muskotály, ami sötét lila.
De mint említettem és nem tetszett a valóság sokaknak, nagyon sok felé és színű szilva van.
Anyóséknál olyan szilva van, ami kék is meg lila is.
Amikor rajta van még az a hamvas cucc, akkor kökény kék, ha lemossuk róla, akkor bordós-lila.
A "Magyar" -ahogy írtad- szilva szerintem a magyar köznyelvben és a piacon használt szilva. Nem a növényhatározóban, nem a szupermarketekben szilvának írt, nem a külföldön szilvának hívott.
Igen, külföldön én is "szilvának" hívom a sérga.piros, akármilyen a leginkább a szilvafélék közé illő gyümölcsöt. És ha szilvás gombóchoz keresem, akkor -külföldön- "a rendes szilvát" keresem.
Azért hiába vannak itt sokan külföldön élők, inkább a Mo és környéki magyar szokásokhoz igazodjunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!