Milyen ételt/sütit csináljak glutérzékenység esetén?
Anyukám glutén, fruktóz és hisztamin érzékeny és tejterméket egyáltalán nem ehet (még laktóz menteset sem). A hétvégén lesz a szülinapja, tárgyi ajándékot már nem igen tudok neki venni, mert mindent kimaxoltma, igazából nincs szüksége semmire sem, gondoltam egy kis sütisütéssel kedveskednék neki. Vannak itthon neki ilyen speciális alapanyagok, lisztkeverékek stb. azokból esetleg csinálnék vmit, sütni tudok.
Esetleg, aki ilyen alapanyagokból szokott sütit sütni, tudna linkelni recepteket, ötleteket? Mert még csak rendes alapanyagokból csináltam sütit, így glutén nélkül elég nehéz lehet, mert nem tartja semmi össze
Miért ne tartaná össze? Kismillió gluténmentes süti van. Az enyémet a tojás és a lisztféle tartja össze, a lisztféle még csak nem is mindig gabona :)
Milyen típusúra gondolsz? A kelt ugye kiesik, de a többi nem. Csinálhatsz zab-dió islert, répatortát, piskótát krémmel, brownie-t és kismillió mást.
A kedvenceimet inkább nem írom, mert mind durván zsíros, bár a normál sütik is sokszor azok, csak azok még cukrosak is.
Kismillió blog van és sok esetben lazán kicserélhető a liszt valami másra, ízlés dolga. Csináltam már remek mézest rizslisztből, a zabos islerről már írtam, a piskóta pedig különösen megengedő, lisztek, olajos magvak (igen jól megy hozzá a dió, főleg, ha baracklekváros lesz), egyéb por állagú dolgok is mehetnek bele (pl. ha kakaós, akkor annyival is kevesebb liszt kell).
Piskóta jellegű tésztát sokmindenből lehet csinálni, gondolj csak a máktortára. De ugyanígy működik a dió, mogyoró, mandula, kókusz - mondjuk mindnek elég intenzív az íze. A tojás összetartja.
Tej helyett növényi tejből készült puding, vagy lekvár lehet a töltelék. (Már ha ehet gyümölcsöt.)
Receptek:
Webáruház:
Nálunk van mindenféle érzékeny a családnak,Szafi lisztjei pont erre lettek kitalálva.
Ha esetleg ezt választod az a fontos,hogy pontosan a recept szerint csinálj mindent!
Ha nem tudsz/akarsz rendelni akkor boltban is lehet venni a lisztkeverékeit, általában bio és egyéb egészségtudatos boltokban és már néhány patikában is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!