Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Milyen ételt/sütit csináljak...

Milyen ételt/sütit csináljak glutérzékenység esetén?

Figyelt kérdés

Anyukám glutén, fruktóz és hisztamin érzékeny és tejterméket egyáltalán nem ehet (még laktóz menteset sem). A hétvégén lesz a szülinapja, tárgyi ajándékot már nem igen tudok neki venni, mert mindent kimaxoltma, igazából nincs szüksége semmire sem, gondoltam egy kis sütisütéssel kedveskednék neki. Vannak itthon neki ilyen speciális alapanyagok, lisztkeverékek stb. azokból esetleg csinálnék vmit, sütni tudok.

Esetleg, aki ilyen alapanyagokból szokott sütit sütni, tudna linkelni recepteket, ötleteket? Mert még csak rendes alapanyagokból csináltam sütit, így glutén nélkül elég nehéz lehet, mert nem tartja semmi össze


2017. aug. 22. 18:26
 1/7 anonim ***** válasza:

Miért ne tartaná össze? Kismillió gluténmentes süti van. Az enyémet a tojás és a lisztféle tartja össze, a lisztféle még csak nem is mindig gabona :)

Milyen típusúra gondolsz? A kelt ugye kiesik, de a többi nem. Csinálhatsz zab-dió islert, répatortát, piskótát krémmel, brownie-t és kismillió mást.

A kedvenceimet inkább nem írom, mert mind durván zsíros, bár a normál sütik is sokszor azok, csak azok még cukrosak is.

Kismillió blog van és sok esetben lazán kicserélhető a liszt valami másra, ízlés dolga. Csináltam már remek mézest rizslisztből, a zabos islerről már írtam, a piskóta pedig különösen megengedő, lisztek, olajos magvak (igen jól megy hozzá a dió, főleg, ha baracklekváros lesz), egyéb por állagú dolgok is mehetnek bele (pl. ha kakaós, akkor annyival is kevesebb liszt kell).

2017. aug. 22. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
A csokit meg nem szereti :D Igen van egy csomó blog, csak vmi kipróbáltat keresek, mert elég kezdő vagyok ilyen téren
2017. aug. 22. 19:02
 3/7 anonim ***** válasza:

Piskóta jellegű tésztát sokmindenből lehet csinálni, gondolj csak a máktortára. De ugyanígy működik a dió, mogyoró, mandula, kókusz - mondjuk mindnek elég intenzív az íze. A tojás összetartja.

Tej helyett növényi tejből készült puding, vagy lekvár lehet a töltelék. (Már ha ehet gyümölcsöt.)

[link]

2017. aug. 22. 22:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Receptek:

[link]

Webáruház:

[link]


Nálunk van mindenféle érzékeny a családnak,Szafi lisztjei pont erre lettek kitalálva.

Ha esetleg ezt választod az a fontos,hogy pontosan a recept szerint csinálj mindent!


Ha nem tudsz/akarsz rendelni akkor boltban is lehet venni a lisztkeverékeit, általában bio és egyéb egészségtudatos boltokban és már néhány patikában is van.

2017. aug. 23. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:
Ne csináld, tényleg ne. Az rendben hogy gluténmentesek az alapanyagok, viszont az eszközeid nem. Van egy gluténérzékeny ismerősöm, neki teljesen elszeparált cuccai vannak,amiket soha nem érintett glutén. Volt már rosszul olyan esetben amikor gluténmentes ételt kapott, viszont gluténnel szennyezett eszközökkel készült.
2017. aug. 23. 23:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Miért ne csinálja? Gondolom az édesanyja is főz otthon és gondolom a kérdező is azokkal az eszközökkel főzne, így nem érzem akadályát.
2017. aug. 24. 07:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi a tippeket! Igen, anya is itthon szokta főzni az ételeit, mindent külön szoktunk kezelni, ami az övé
2017. aug. 24. 09:12

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!