Mindent kidobtok, aminek lejárt a szavatossága? (fűszer, porcukor, zsemlemorzsa, stb. ) És mi a helyzet az alkoholokkal, amiken nincs feltüntetve a minőségmegőrzési idő? (pezsgő, likőr) Azok meddig állnak el?
Porcukor, liszt, alkoholok, ásványviz, stb nem romlik el, annak csak azert van megadva szavatossága, mert az EU miatt kötelezö.
DE ennek ellénére úgy intézem a bevásárlásokat és a felhasználást, hogy ne nagyon legyen lejárt élemiszer itthon.
A minöségmegörzési idö egyébként nem azt jelenti, hogy a lejárta után az élelmiszer megromlott, csak annyit, hogy ESETLEG csökken az ize, vagy kicsit megváltozik - de ettöl függetlenül egészségre NEM káros. (Az a fogyaszthatósági idö, ami után elég kritikusan kell vizsgálni az élelmiszereket)
A romlandókat szoktam kidobni, de azt is előtte megszagolom, hogy jó-e, már nem egy sonka-joghurt volt lejárva, amit megettünk, mert nem volt semmi baja. A fűszerek , porcukor, zsemlemorzsa szavatossági idejét egyáltalán nem nézem.. Ha már régóta áll, akkor belenézek, hogy még rendben van-e, és nem lett-e molypillés, vagy nem ragadt-e össze, stb.
Nálunk semilyen ital nem szokott állni bontatlanul, ha veszünk valamit, akkor azért vesszük, hogy megigyuk. A felbontott bort 1-2 napig, az erőssebbeket hetekig hagyjuk a hűtőben, nincs semmi bajuk. A felbontatlan erősek meg évtizedekig állhatnak a szekrény tetején nem lesz semmi bajuk (ittam már jópár 20 éves whiskyt, pálinkát).
ennyi.
próbálok mindent lejárat előtt felhasználni,de fűszerek ha le is járnak,max az izük kevésbé intenziv,liszt,cukor,és hasonlók sem romlanak attol hogy szavatosságuk lejár
alkohol pedig sok év alatt sem romlik,(ezért vannak soktiz éves piák drágán)
ami hűtős romlandó,azt pedig szag alapján szortirozom
A sónak, cukornak korlátlan a minőségmegörzési ideje. A lisztféleségekkel már óvatosabban bánok: liszt, rétesliszt, búzadara, panírmorzsa túl sokáig tárolva megmolyosodik. Ha már darabos, akkor már nem használom fel, még ha nem is lett molyos. Ugyanez a fűszerpaprikára is érvényes. Bár én abba babérlevelet teszek, nem veszi át az ízét, viszont friss marad a színe is. De a többi gyarkan használt fűszernek gyengébb lesz az íze.
Alkoholról annyit tudok, hogy lezárva minél öregebb, annál finomabb.
"Alkoholról annyit tudok, hogy lezárva minél öregebb, annál finomabb"
A bornak van fiatalkora középkora amikor a legjobb és van öregkora amikor az állaga romlik.Általában a jól lezárt bor se áll el 60évnél tovább.
A fűszert ha összetapad, akkor kidobom. Ami állagra jó, abból max. többet kell beletenni.
Van olyan, amiből nem sokat használok így mindig lejár a szavija, de még élünk, tehát gond nem lehet :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!