Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért jó vegánnak lenni?

Miért jó vegánnak lenni?

Figyelt kérdés
A vegetáriánusokat még megértem,hogy nem esznek húst,de a vegánságban mi a jó?Miért ítélitel el a tejet,sajtot,tojást stb.?Meg akkor tésztákat sem ehettek,mert van benne tojás,semmit nem ehettek,amibe tej van,gondolok csokoládét sem esztek.Mindenhez speciális alapanyag kell.Mi a jó ebben?

2016. nov. 10. 17:48
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
30%

Pont, hogy nagyobb nézz utána! :) A kapirgáló pici csirke a magyar háztájiból meg az import minden járművön végig zötykölődő avokádó...van különbség.

Bár sokan sajnos nem tudják...

A teljes kiörlésű kenyér csillagom, ha tudsz szöveget értelmezni, nem volt lényegi elem.

Az meg hogy tofut zabikálunk vagy helyi termelésű sajtot nagyon nem mindegy.

Okosan kell enni, ennyi a lényeg, szerintem vegánnak lenni valóban egyenlő a táplálkozási zavarral és a hatalmas tudatlansággal ( már csak evolúciós szempontból is).

A haszonállatok/ egyéb fogyasztásra szánt állatok leölése pedig nem barbárság, az életünk szerves része mióta is? mondjuk évmilliók óta?

Lehet nem szeretni a tényeket, értem, attól még azok maradnak.

Büszke vagyok arra, hogy nem vagyok sznob dél-szudáni termőhelyről szelektált egyesével csomagot majomkenyérfa termés fogyasztó.

2016. nov. 10. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/17 anonim ***** válasza:
49%
És télen mit eszek? Magyar mirelitet, meg itteni burgonyát almát sárgarépát stb. És egészséges vagyok. Nyáron meg friss kerti zöldséget. Mindent akkor kell enni mikor megterem...
2016. nov. 10. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 A kérdező kommentje:
És a háztáji tojás?Ott nem szenved az állaz
2016. nov. 10. 22:04
 14/17 anonim ***** válasza:
85%

Sokan jobban érzik magukat így fizikailag, azt mondják. Biztos van ilyen. De aki erkölcsi okokból vegán, annak nem kell, hogy feltétlenül eufórikus érzet legyen... Ezt a részt megértem, én is fújok a nagyüzemi állattartásra.

Annyi mindent ehet egy vegán s mindent bevihet, amit kell, a B-12 kivételével, azt viszont szedhet. A mindenevők is szednek vitamint, ebbe felesleged belekötni. Jobbaknak pedig termeli a bélflórája, az poénos :)


Nem KELL semmi speciális, csak nem esznek állatit, nagy kaland. Igen, sok vegán vegán sajtot, vegán tojást s hasonló agymenéseket eszik, végülis nekem nem fáj, de ez nem kötelező.


Tésztát ehetnek, bár nem tudom, minek kéne tésztát enni, én sem eszem. Tejet sem eszem. Csokit csinálok magam, tej miért kellene hozzá?

Zöldséget enni jóval élvezetesebb, a kókusztej nekem nagyságrendekkel jobban esik, mint a tej, csokim van, de meglennék nélküle... Nézz körül vegán blogokban, gasztronómiai szempontból nekem nagyon vonzó a vegán konyha, csak a szénhidrátbombákat kell kihagynom (kivéve, ha kilengek, de az nem jó), lecserélnem vagy icipicit ennem a cuccból :D

Majd lesznek erősen szénhidrátszegény növényi napjaim, élvezni fogom őket, mert remek ételeket fogok enni. Bár egyszerűeket, mint a faék. Csak mert ezt valaki nem tudja elképzelni, még így lehet...


A vegán ételekhez normálisan pont nem kell speckó alapanyag. Zöldség, gyümölcs, gabonák, mi ebben a speckó? A sütiző paleósok speckóbbak (az egyszerű paleósok nem, amúgy paleo vegán is van, az kissé merész kombó, szerintem túl sok hozzáértést követel, de aki megoldja egészségesen, annak lelke rajta).

2016. nov. 10. 22:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 anonim ***** válasza:
82%

Hogy jön ide az evolúció? Voltunk gyümölcsevők is, ezért látunk színeket s lehet, hogy az is ennek "köszönhető", hogy nem tudunk C-vitamint termelni, mint minden rendes emlős. Na és? Ma már nem lenne elég a gyümölcs s amúgyis régen volt :D

Mindenevők vagyunk, megélünk ezen is, azon is. Ha valaki csak állatit akar enni, megteheti, ha csak növényit, azt is, mindkettővel el lehet élni egész jól évtizedekig.

De a felesleges szenvedést jobb lenne elkerülni.

Az sem jó, ha gigászi ökolábnyomunk van, természetesen. A növényi étrendhez jóval kisebb föld kell, de jobb, ha sokat alapozunk a lokális termékekre. Érthető, ha valaki mást is akar enni, csak lokális cuccokat enni kb. olyan, mint remetének menni villany nélkül, de jobb, ha ez a rész minél nagyobb.

2016. nov. 10. 22:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/17 anonim ***** válasza:
84%

"A kapirgáló pici csirke a magyar háztájiból meg az import minden járművön végig zötykölődő avokádó...van különbség. "


Te nem érted.


- a hazai csirke a húspiac kb 10%-a, tehát a legtöbb húsevő ugyanúgy importot fogyaszt

-a hús víz és takarmányigémye óriási egy gyümölcs puszta vízigényéhez képest. A takarmánynál ne felejtsd el annak a betakarítását, szállítását se!

- egy csirke itatása pontosan 11x annyi vizet igényel mint egyunannyi kiló zöldség kitermelése. Takarmány a zöldségeknek nem kell, de az állatoknak többszáz kiló, mire vágásra érettek.

Magyarán a hústermékek ökolábnyoma 20-30x nagyobb a zöldségekénél, ha mindent összeszámolsz

2016. nov. 11. 08:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/17 anonim ***** válasza:
74%
A legetikusabb, környezettudatosabb életmód a vegán. Lehet, hogy valaki ezzel vitatába szállna, de a tények azok tények. Senkinek nem kötelező vegának lennie, de a mindenevők azért legalább elfogadhatnák azok döntését, akik kicsit is törődnek az állatokkal, az emberekkl és a föld jövőjével. Én sem hívom őket undorító mocskos gyilkosoknak.
2016. nov. 11. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!