Kávéba-teába milyen édesítőszert, melynek legkevesebb mellékíze van?
Cukorbeteg milyen édesítőszert tudna használni kávéba-teába, amelynek a
lehető legkevesebb mellék-íze van?
Tudom milyen borzalmasak szoktak ezek lenni, mert én is kóstoltam ezeket az édesítőket...
elsősorban nem mesterséges hanem növényi édesítőszerekre gondoltam. Tudom: legjobb a xilit (nyírfacukor) de arra át kell szoknia a
szervezetnek, mert hasmenést okozhat.
Tablettás változat érdekelne, régen (pár éve) stevia-t vettem
tablettásat, de annak is volt mellékíze. Rádióban hallottam riportot,
hogy valamilyen magyar cég alakult a stevia hazai gyártására és
jelentős sikereik vannak a mellékíz nélküli stevia-gyártásban, de már
régen hallottam és nem emlékszem rá.
Konkrét fajtát írjatok.
Mire leírtad a kérdést konkrétan kijelentetted, hogy téged csak a stevia érdekel :D
Azzal kapcsolatban nem tudok mit mondani, de amúgy a xilitet javasoltam volna. Kevés olyan esetről tudok, ahol nem töménytelen mennyiségben fogyasztva akkora problémát jelentett volna 'átszokni' rá.
De amúgy gyümölcscukor is kapható boltban (fruktóz).
Nálam a top a xilit, nagyon finom szőlőcukoríze van (no persze, minden ízlés dolga) :D
A második az eritrit, de az drágább és nem finom, mindössze édes, de kevésbé, mint a xilit.
Jó stevia engem is érdekelne, a stevia olcsó, de a falnak megyek az ízétől. Sokszázszorosan hígítva a fentiekkel már kibírom, de kávéba nem, inkább sok ízes dologhoz keverve. De van, aki bírja a steviát.
Egyeseknek bajuk van a xilittel, sőt az eritrittel is, a hasmenést értem ide, nekem s a páromnak ilyen sosem volt, pedig ő egész mennyiségben eszi (no nem az átlagemberhez, hanem hozzám képest). Nem mindenkinek árt, pláne nem kis mennyiségben.
Persze a kávét s pláne a teát édesítés nélkül is meg lehet inni, teát igazából úgy kell. A kávéval eltartott pár évig a dolog, de már megiszom édesítés nélkül :) Mivel a kávét magát nem akartam elhagyni, pedig az sem kötelező dolog. Addig persze kellett valami, nekem ugye a finom xilit volt :)
Köszönöm a válaszokat.
Valóban, a kérdés végefelé sikerült félrefogalmaznom: természetesen bármi érdekel, nemcsak stevia.
Süssina, én kávéba ezt használom. Mesterséges, való igaz, csakúgy, mint a fogkrémem vagy a feldolgozott élelmiszerek jó része. De ez még nem jelenti azt, hogy ettől lenne rossz. A galóca természetes, de az sem jó dolog :))
Xilitet sütéshez és befőzéshez használok, de hashajtó hatása nagy mennyiségben lehet csak, nem egy kávényi adag miatt. Még soha, senkinek nem okozott tüneteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!