Magyarországon mikor jelentek meg, váltak általános jelenséggé a gyrosozó, hamburgerező helyek, és előtte volt valami alternatíva a "gyorskajára"?
Hamburger: 80-as évek első fele, de inkább közepe.
A gyros későbbi dili, a 90-es évek második felében terjedt el itthon.
Létezett magyar gyorsétteremlánc a 80-as évek végén (City Grill)
A gyorséttermek előtti időkben a gyorskaját az önkiszolgáló étkezdék jelentették. Olyasmi volt mint egy bővebb választékú menza. Ilyen kajálda sok helyen volt. N aés persze a hurkasütő, pecsenyesütő is gyorskaja volt, de az már talponálló jellegű mint a gyrosozás.
1 # Jól mondja, jól emlékszik.
Szerintem a tej bisztrókat is meg említhetnénk , mint gyors kajálda.
Valóban:
- "Laci pecsenye" bódék, hurka-kolbász-lángos, üdítő-sör-bor
- "Tejivó" vagy "Tejcsárda" néven, friss, meleg, forralt tejet, kávét, kakaót lehetett kapni, hozzá kiflit, zsömlét, esetleg pogácsát.
- "Önkiszolgáló" éttermek, kordonnal kerített liba-sorban haladtunk a pultok előtt, mindenki kivette azt a kaját (leves-fő étel-savanyúság-kenyér) amit választott. A kordon végén a pénztár, ott fizettük a tálcánkra rakott ételeket, és magasított asztaloknál, állva etted meg.
És persze, aki egy kicsit olcsóbban akarta megoldani, az a boltban vett kiflit zacskóból ette, esetleg zacskóból itta hozzá a tejet, vagy a tejfölt a kiflivel tunkolta ki a dobozból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!