Hogyan csinálnak szagból ízt?
Nem kell hozzá megkóstolni a zoknit, szerintem az agyunk képes párosítani a szaghoz az ízt.
Sokszor mondják pl. egy érett sajtra, hogy záptojás ízű, holott senki nem eszi meg a romlott tojást, de a szagáról tudja milyen. Valószínűleg a szaglás az elsődleges érzékelés és csak utána következik az ízlelés. Teljesen logikus, ha így alakult ki a fejlődésünk során, mert gondolom már az ősember is megszagolt valamit, mielőtt a szájába vette. Még a kutyák is előbb szagolnak, és utána eszik meg. Tehát ha büdös zokni ízűnek nevezett valamit készítenek, ott inkább a szagot kellett megalkotni.
Amit ízként élünk meg, az tényleges ízek (tehát alapízek, pl. édes, sós, keserű, stb.) és az illatok együttes érzékelése.
Ha befogod az orrodat, akkor az alapízeken kívül nem érzel „ízeket”, mivel a többi „íz” valójában csak illat.
Ezért van az is, hogy büdösben nem szeretünk enni, mert akkor a büdös is része lesz az ízélménynek.
Mikor náthás vagy azért nem érzed az ízeket, mert az ízérzékeléshez kell a szaglás is.
Ezért elég ha a "gyártó" megszagolja a dolgokat, onnan már lehet hasonló ízű terméket előállítani.
Ez csak egy gondolattársítás.Az ember hajlamos olyan hasonlatokkal élni, amit soha életében nem próbált ki, sokszor még elképzelni sem tudja, de használja a mondást, közmondást vagy szólást.A magyar nyelv egyébként is nagyon változatos és érzékletes tud lenni, ha valamit röviden ki akarunk fejezni.
A főtt tojásra is mondják, hogy "fingszagú ", pedig csak tojás szaga van a benne lévő kéntartalomtól. Az említett szag, csak később lesz igazi :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!