A magyar harcsa és az afrikai harcsa között van valami különbség?
az egyik fekete a másik fehér
viccet félretéve nem tudom :)
Van. Kinézetben is és szívósságban is. Egyszer fogtunk pár afrikait, a levegőn sokkal tovább bírják, és elmásznak. (a városi legenda szerint el tudnak mászni a másik tóba ha kiszárad de ez marhaság)
Nem akartuk hogy szenvedjenek, de agyoncsapni is alig tudtuk. Ízben nekem a normál harcsa ízlik jobban, bár az afrikai sem rossz.
Ja, és egyik ismerősöm azzal szivatott, hogy a harcsának bajsza van, az afrikainak meg körszakálla mert több bajsza van.
De most nézem a wikipédiát, lehet nem hülyeség hogy elmászik:
Fogalmam nincs.:)
Ez a része nem érdekelt sosem, mindig csak az volt a lényeg hogy finom legyen, és jö minőség, hogy mennyire egészséges sajnos nem tudom.
igen van, de mivel étel ital kategóriában van a kérdés így én nem horgászati hanem felhasználás szempontjából írom a külömbségeket:
az általad "magyar" harcsának mondott hal neve igazából szürke harcsa, vagy leső harcsa. de ez csak kis kiigazítás. a szürkeharcsának tömörebb, szárazabb húsa és rendkívül karakteres, finom íze van! ebből a legjobb bármilyen harcsás ételt csinálni. drágább is jóval az afrikainál. az afrikai szaftosabb, de nem annyira tömör és a szürke harcsáéhoz képest jellegtelennek mondható az íze, árban is jóval olcsóbb. az ár az ízn és a hús külömbségének ugyan az az oka: míg az afrikai harcsa gyorsan fejlődő, 2-3 év alatt "vágósúlyba" kerülő jószág, amiket intenzíven tenyésztenek és tartanak (nagy tömegben tartják óriási beton medencékben, táppal etetik őket) addig ezt a szürke harcsánál nem lehet megoldani, mert nem bírja. természetes körülmények között tartják és természetes táplálékkal táplálják, így sok-sok év szükséges az ideális testsúly eléréséhez. ne is úgy képzeld, hogy csak úgy tartják és etetik őket, hanem van pl egy haltenyésztő tó pontyok számára, amibe azért elengednek jónéhány harcsát is, meg egyéb ragadozóhalakat is pl csukát, meg persze egyéb kevésbé értékes húsú apróhalakat is pl kárász, keszeg. amikor lehalásszák ezt a tavat, vagy lecsapolják akkor ezeket is ellenőrzik, hogy már elég "érettek-e" az értékesítésre. ha igen, akkor mehet a boltok halpultjaira, ha nem, akkor még nevelik őket tovább. ez persze időigényes, és hasznosulás szempontjából sem szerencsés, ezért ennyire drága. de mégis megéri, mert a természetes körülményeknek hála nagyon finom, igazi értékes, ízletes húst ad.
A jó magyar "szürke-bajszos" húsa szerintem valamivel szívósabb, ízletesebb.
Az afrikai harcsa 10 perc főzési idő után úgy szétfőtt a halászlében, hogy meg sem találtam, persze annyival sűrűbb is lett a leve! A magyar harcsa-szeletek viszont szépen virítottak benne!! Pedig egyszerre raktam bele!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!