Van egy 10dkg feher bors fuszerem ami mar lejart 2013, szerintetek hasznalhato meg?
Mindkét hozzászólóval egyet értek. Elsővel azért, mert semmi bajod nem lesz tőle, maximum az aromák elszálltak belőle, nem annyira ízletes.
Másodikkal meg azért, mert mindenki azt csinál, amit akar a saját fűszerével a saját kajájában.
A magam részéről még soha nem néztem meg egy fűszer lejárati idejét sem. Van olyan fűszerem, amit évente egyszer-kétszer használok, például indiai, vagy kínai, nem dobok ki 95 grammot azért, mert 5 grammot használtam belőle.
Egy füszer nem tud megromlani, az meg, hoyg méreg lesz belöle, tökéletes hülyeség.
Viszont amiért nem feltétlen jó felhasználni, mert a füszer ízét adó illóolajok nagyrészt elpárolognak idövel, azaz csökken az íze, mert esetleg elkezdenek avasodni, amitöl ugyan bajod nem lesz, de rossz, kellemetlen ízt adhat az ételnek.
A második válaszoló felvetésére, hogy a hatóanyagok mérgekké lesznek, érdekelne egy kis kémiai levezetés.
Ha eddig zárt csomagolásban volt, akkor feltehetően az illóolaj tartalma sem csökkent vészesen. Ha egész bors, főleg nem, ha őrölt, akkor valószínűleg már nem az igazi. De bajod nem lesz tőle. Kérdés, hogy mit számít az a 10dkg bors? Én lehet kidobnám, aztán vennék egy újat inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!