Miért fontos a meleg, főtt étel (leves és főzelék)?
A hőmérséklet annyira nem fontos, inkább csak pszichológiai oka van, magyarul hidegben néha baromi jól esik egy jó forró leves. :)
De ha végig gondolod, mire leér a gyomorba, olyan rettentő nagy különbség nincs a meleg meg a hideg étel között. De azért fel tud melegíteni, vagy le tud fűteni. :)
Ami magát a főtt alapanyagokat illeti, sokkal jelentőségteljesebb tényező!
Pont ezért bukott meg a paleo étrend, (még ha néhány zombi nem is képes ezt elfogadni) mert rengeteg olyan dolog van, ami csak hosszabb hőbehatás után válik emészthetővé, csakis főzéssel nyerhetők ki belőle a biológiai szempontból értékes anyagok.
Hogy erről így konkrétan tud e édesanyád, azt nem tudom.
Mivel erre az emberek ösztönösen rájöttek elég régen, csak épp tudományosan nem támasztották alá.
De akár csak a hagyományt őrzi, és akarja átadni, akár utánaolvasott a témában, és tudatosan , tényekre alapozva mondja ezt, a lényeg az, hogy bizony igaza van.
2-es, ezzel csak az a baj, hogy nem kérődző állatok vagyunk, hogy 2-3-szor visszaöklendezzük a kaját megrágásra, és további emésztésre!
Ezért a te bármilyen formában fogyasztott zöldségeid értékes anyagainak jelentős részét úgy szarod ki ahogy megetted!
Jó egészséget kívánok! :)
Nem fontos.
Nyersvegánok is vannak, pl...
Meg amúgy, ha már ragaszkodik valaki a főtt kajához: miért pont leves és főzelék?
Mi a különbség más főtt kaják s ezek közt?
Mellesleg, főzeléket pl Angliában nem is ismerik.
Persze, léteznek nyers vegánok, léteznek húst hússal evők, léteznek fényevők, meg léteznek éhezők is.
Attól ez még nem egészséges.
Abban is igazatok van, hogy nem fontos.
Ez szubjektív. Valakinek fontos az egészsége, valakinek nem.
Fejtsd már ki, hogy mitől lesz egészséges kimondottan főzelék és leves formájában a meleg kaja?
Amúgy kb mindenhol az van, hogy minél több nyers zöldséget egyél.
a tudományos oldaláról fogalmam sincs, de hogy nekem fontos a főtt étel, és ezen belül elsősorban a leves, az biztos...
Nyersen is imádom az összes zöldséget, gyümölcsöt, de azért nem lehet folyton csak nyerset enni... Meg is hülyülnék ha nem lenne meg a napi egy tányér meleg (forró) levesem. Imádom.
A lisztes főzelékért nem vagyok oda, az túl tömény szerintem. Akkor már úgy vagyok, hogy hígabb leves, és néha ehhez ahhoz kenyér vagy péksüti, ez utóbbiakban ízletesebb számomra a liszt, mint a főzelékben.
Nem mellesleg azért is szokták ajánlani a meleg levest vagy teát, mert hülyén fogalmazva de hogy elképzeld: leoldja a nyelőcsövedben lerakódott zsiradékokat. :)
Amúgy pedig van ez a napi 2-3 liter folyadékbevitel, ami fontos... Hát nem lehet csak vízzel megoldani. Fincsibb kajában, és egy leves, nagyot tud dobni az ügyön.
Azért mert neked fontos a leves, nem jelenti azt, hogy egészségügyileg feltétlenül kell, mint ahogy azt a kérdező anyukája akarja elhitetni.
Én meg kávéfüggő vagyok, mégse rágom mások fülét, hogy igyák.
S én simán megiszom napi két liter vizet.
Nem fontos, a megfelelő tápanyagbevitel fontos. De akinek a nem főtt étel szendvicset jelent, annál nem csoda, ha a főtt étel magasabb szintet képvisel, de persze a főtt ételek sem egyformák, enyhén fogalmazva. Lehet rém kiegyensúlyozatlan és tápanyagszegény a főtt is.
A főzelékekkel nekem semmi bajom, egy csomó tápanyag bennük marad (a fehérje, zsír, ásványi anyag nem tud mit tenni :)), nyersen jóval kevesebb zöldséget eszik az ember, azt hiszem, ha szereti őket, akkor is. Most hogy támogassam a fehérjebevitelemet a rántottához evett 5 dkg jéhgsalátával, ha valamiért az állati fehérjékből nem jutok eléghez? Főzelékből meg simán megy.
Ezzel együtt nem szoktam főzeléket enni, én a zsírban sütés híve vagyok s persze a nyers zöldségfogyasztásé is. Értékesebbek úgy, de van kivétel (úgy tudom, a répa jobban hasznosul hőkezelve). Plusz a levesekért is odavagyok, nekem kellenek, de persze sokaknak nem, nincs azzal gond.
S napi 2-3-4 liter vizet nem feltétlenül nehéz meginni, sokan megoldják, de az ételben is sok van. A párom napi bő 1 liter vizet visz be rizsből egyes napokon... De sok zöldséget és gyümölcsöt is eszik, azzal is jön. Ő nem iszik sokat, én inkább, mert az én ételeim szárazabbak, sokszor gyakorlatilag vízmentesek, csak a zöldségeim segítenek valamit.
Az állatvilágban a nyers táplálkozás a normális s csak mert civilizálódtunk, mi is állatok volnánk. Bizonyos ételeket hőkezelni kell a fogyasztáshoz, más esetekben ez csak élvezetet jelent, de a tápanyagok a fontosak, nem a nyers/főtt volta az ételeknek.
Nem úgy tűnik, hogy az étkezésre odafigyelő nyersvegánoknak valami nagy bajuk lenne az életmódjuk miatt, jobbakat is esznek, mint az átlagember (OK, ez ízlés kérdése s magam számára én jobbakat eszem náluk, nem lennék nyersvegán semmiképp :) de nyersvegán ételeim vannak, mert finomak)... Csak a megszorító táplálkozásuk miatt kell tényleg odafigyelniük, plusz aki hajlamos evészavarokra, annak lehet, hogy nem jó, a legtöbb ételük olyan szánalmasan kalóriaszegény, tolni kell a gyümölcsöt vagy az olajos magvakat rendesen, hogy meglegyen az energia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!