Hogyan tanuljak meg főzni? Egyszerűen nincs érzékem hozzá.
Akármibe belekezdek, tuti, hogy nem sikerül. Túl sós, sótlan, főtlen, odaégett, még nyers...stb.. Megőrülök.
Hogy lehet ezen változtatni? Csak én vagyok ennyire béna?
Fel a fejjel:)
Ha sótlan, sózd meg. Ha főtlen, főzd tovább stb
Nézzél a Paprika TV-n (vagy bármelyik máson) műsorokat, ha nem akarnád is megtanulnád. Sok sikert:)
Nem mindenkinek van érzéke hozzá, de mindenki meg tudja tanulni. Kinél az ösztön erősebb, kinél az elméleti tudás. Gyakorlat mindkettőnek kell, s meg is szerezheti.
Légy türelmes önmagadhoz!
Nem nevezhető korszerűnek, de mégis javaslom pl. Horváth Ilona Szakácskönyvét. Ez egy sokszorosan átdolgozott könyv, mert már 40 éve sem az első kiadás volt a kezemben.
De azért jó, mert nem divatoknak akar megfelelni, hanem a házias ételek készítését írja le úgy, hogy a receptek részletesek, s a könyv első fejezetei bevezetnek a z alapismeretekbe. Pl. melyik hús mire való, mit kell érteni bögre alatt (mint mennyiség), hogyan készül a rántás, s miért úgy, mi a párolás, a sütés stb.
A végén pedig egy olyan rész is van, hogy miképpen lehet helyrehozni elrontott ételeket, vagy mit lehet kezdeni a maradékkal.
A fõzés nem olyan mint a sorjáték, hogy veszek egyet majd várok néhány napot és a végen tudom meg mi is lett belöle.
Fogom a faszekat beledobálom a nyersanyagokat füszerrel, sóval, izesitökkel, stb majd rákapcsolom a tüzet és ezzel el is végeztem a munkám. Egy félóra multán majd leveszem a finom kaját.
Ott vagy kezdettöl fogva, kiséred a folyamatot. Mindent csak kis mennyiségben kezdesz a sót is meg a tüzet is, stb, mert mindenböl lehet hozzáadni, de kivenni már nem. Tüzböl is lehet hozzáadni ha gyenke, de szabad közben ellenörizni is, hogy elég-e a só vagy kell-e még hozzá? Ha nem elég akkor csak kicsit. Többször keveset mint egyszerre elsózni. A megfött ételt tovább nem fõzöd, de, hogy meg-e fõt, közben is szabad ellenörizned, mint az ízét is kóstolni és kiegészíteni. Apránként!
Eleinte mindent szemmel kisérsz és keversz, hogy megtanuld mit kell és mit nem kell keverni, vagy csak néha kell megkeverni. Rizses, lisztes, tésztás dolgokat sürün kell keverni mert leül és odafogja, majd odais ég.
Pl:Az az igazság, hogy a tojást fözés közben nem keverik, de ha kevered akkor a sárgája a közepében marad. Ez csak egy is trükk.
Figyelmedbe ajánlom, hogy sótlan étel nincs, csak elsózott. Amikor már az asztalra tetted még mindég sózhatod vagy izesitheted bármivel. Minden étel izét a fözés végén álitsák be. Béna nem vagy mert neked is két ujjad hegye az egy csipet, azzal méred a sót nem kanállal. kivéve ha sok vizben fözöl tészát amit leszürsz, abba tehetsz egy evökanállal is. 10 dkg tészta 1l víz, szürés után nem öblítik le hidegvizzel csak ha salátának készül, egyébként rajta kell hagyni a keményitöt amire ragad a ráöntött/szórt valami.
stb,stb,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!