Vélemények az édesítőszerekről?
A következőn gondolkoztam mostanában:
Ahányszor csak édesítőszerrel találkoztam, felhívták a figyelmet arra, hogy hasmenést okozhat.
Ezért én úgy gondolom, hogy valamilyen minimális szinten mérgezőek lehetnek, és ezért akar megszabadulni tőle a szervezetünk.
Nektek mi a véleményetek erről, vagy magukról az édesítőszerekről?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Tévedés. Hozzá kell szokni, akkor már nem kapsz tőle hasmenést.
Itt egy kis részlet a hasmenés okáról:
A nyírfacukornak lehet néhány kellemetlen mellékhatása, ha túl nagy dózisban kezdjük el fogyasztani. A leggyakoribb mellékhatása a puffadás és a hasmenés. A cukoralkoholoknál gyakori, hogy hasmenést váltanak ki, mivel a felszívódásuk nem teljes, így a gyomor-bél traktusban megerjednek és nagy mennyiségű vizet halmoznak fel, amitől a széklet meglazul. Áltlaában csak akkor okoz a nyírfacukor hasmenést, ha naponta és rendszeresen több, mint 40 grammot fogyasztunk belőle.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A nyírfacukor nem cukor, hanem cukoralkohol. Édes íz nélkül lehet élni, de minek? Cukorbetegek nem fogyaszthatnak gyorsan felszívódó szénhidrátokat.
A kérdező általában ír édesítőszerekről. A mesterségeseknél nem olvastam még hashajtó hatásról, de lehet hogy azoknak is van.
Akár így, akár úgy, de nem azért mert a szervezet szabadulna tőle, hanem az előzőekben írt tökéletlen felszívódás miatt.
Rágóknál (Orbit) is olvastam régebben a hashajtó hatást, pedig azt le sem nyeli az ember.
#1:
"Hozzá kell szokni, akkor már nem kapsz tőle hasmenést."
"Áltlaában csak akkor okoz a nyírfacukor hasmenést, ha naponta és rendszeresen több, mint 40 grammot fogyasztunk belőle."
Ha rendszeresen fogyasztom, akkor hozzászoktam szerintem. Szóval érzek némi ellentmondást itt...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nincs ellentmondás. Egyéni érzékenység kérdése, hogy milyen mennyiség okoz gondot. A jelzett számadat a vizsgálatok, kutatások alapján megállapított szokásos érték.
Ha valaki kevesebbet fogyaszt ennél, kisebb a kockázata annak, hogy meghajtja. Nagyobb mennyiség esetén pedig valószínűsíthetőbb.
Kezdetben kisebb mennyiség is okozhat panaszt, s ez idővel ritkulhat, vagy el is maradhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!