Vélemények az édesítőszerekről?
A következőn gondolkoztam mostanában:
Ahányszor csak édesítőszerrel találkoztam, felhívták a figyelmet arra, hogy hasmenést okozhat.
Ezért én úgy gondolom, hogy valamilyen minimális szinten mérgezőek lehetnek, és ezért akar megszabadulni tőle a szervezetünk.
Nektek mi a véleményetek erről, vagy magukról az édesítőszerekről?
Tévedés. Hozzá kell szokni, akkor már nem kapsz tőle hasmenést.
Itt egy kis részlet a hasmenés okáról:
A nyírfacukornak lehet néhány kellemetlen mellékhatása, ha túl nagy dózisban kezdjük el fogyasztani. A leggyakoribb mellékhatása a puffadás és a hasmenés. A cukoralkoholoknál gyakori, hogy hasmenést váltanak ki, mivel a felszívódásuk nem teljes, így a gyomor-bél traktusban megerjednek és nagy mennyiségű vizet halmoznak fel, amitől a széklet meglazul. Áltlaában csak akkor okoz a nyírfacukor hasmenést, ha naponta és rendszeresen több, mint 40 grammot fogyasztunk belőle.
A nyírfacukor nem cukor, hanem cukoralkohol. Édes íz nélkül lehet élni, de minek? Cukorbetegek nem fogyaszthatnak gyorsan felszívódó szénhidrátokat.
A kérdező általában ír édesítőszerekről. A mesterségeseknél nem olvastam még hashajtó hatásról, de lehet hogy azoknak is van.
Akár így, akár úgy, de nem azért mert a szervezet szabadulna tőle, hanem az előzőekben írt tökéletlen felszívódás miatt.
Rágóknál (Orbit) is olvastam régebben a hashajtó hatást, pedig azt le sem nyeli az ember.
#1:
"Hozzá kell szokni, akkor már nem kapsz tőle hasmenést."
"Áltlaában csak akkor okoz a nyírfacukor hasmenést, ha naponta és rendszeresen több, mint 40 grammot fogyasztunk belőle."
Ha rendszeresen fogyasztom, akkor hozzászoktam szerintem. Szóval érzek némi ellentmondást itt...
Nincs ellentmondás. Egyéni érzékenység kérdése, hogy milyen mennyiség okoz gondot. A jelzett számadat a vizsgálatok, kutatások alapján megállapított szokásos érték.
Ha valaki kevesebbet fogyaszt ennél, kisebb a kockázata annak, hogy meghajtja. Nagyobb mennyiség esetén pedig valószínűsíthetőbb.
Kezdetben kisebb mennyiség is okozhat panaszt, s ez idővel ritkulhat, vagy el is maradhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!