Mit csináljak ha csak párféle kaját eszek meg, és már azoktól is rosszul vagyok?
Már kiskorom óta van ezzel problémám. Mostanában már csak vacsorázok és reggel eszek egy kicsit és inkább éhes vagyok mert annyira nem szeretek semmit. Sok mindent azért nem eszek meg, mert még oviban az óvónénik "rám erőszakolták" hogy egyem meg mert akkor nem kapom meg az uzsonnát stb.
13/L
Szerintem is, ha megtanulnál főzni, akkor kicsit kiszélesedne az ízlésköröd. Megkóstolnál új ételeket, új húsokat, másféle zöldségeket és akkor nem kellene olyan egyoldalúan táplálkoznod mint most.
Milyen kajákat eszel meg most?
Pszichológus? Annyit csinál, hogy elbeszélgettek a gonosz óvónénikről és tanít neked néhány olyan technikát, amivel te magad le tudod építeni a saját félelmeidet.
Esetleg próbáljatok ki olyan kajákat, amiket egészen biztosan nem ettél menzán. Pl.: tortilla tekercsek, dekadens szendvicsek, mókás (sokmagos, barna, félbarna) kenyerek tízóraira és uzsonnára, ebédre és vacsira mindenféle külföldi kaják, átlagostól eltérő alapanyagok stb. Az lenne a legjobb, ha te keresnél néhány olyan receptet, amit ki szeretnél próbálni és segítenél is megfőzni - így még jobban tudod befolyásolni a kaja ízvilágát. Ha leírod, mit eszel meg és mivel vannak problémáid, akkor talán mi is tudunk segíteni neked recepteket keresni.
Tapasztalatom szerint a szülők sokkal jobban elfogadják a különc étrendet, ha te is segítesz megvalósítani (bevásárlás, főzőcskézés, mosogatás stb). Amióta én is aktívan segítek a konyhában (kb. 14 éves korom óta), azóta terítéken van jó néhány olyan kaja, amit anyunak esze ágában sem lett volna kipróbálni és mindet szereti a család. Pl.: vöröslencse, csicseriborsó, bulgur, köles, gersli, cukkini, brokkoli, teljes kiőrlésű lisztek, pagoda karfiol, spárga, medvehagyma, sütőtök, kelbimbó, barnarizs, vadrizs, normális minőség joghurt, igazi tehenet látott vaj, vagy 30féle fűszer... És ezek a lehető legváltozatosabb formátumban. Most, hogy 25 éves fejjel hazaköltöztem és teljesen átvettem a konyhát, sikerült a "főmumust" is perifériára szorítani, az pedig nálam az újramelegített hús.
Ha szó szerint érted, hogy az ételektől rosszul vagy (még, amit szeretsz, attól is )jó lenne egy gasztroenteorológiai kivizsgálás esetleg ételallergia vizsgálat.Ha csak azért mert már nagyon únod őket, akkor valóban neked kell megoldást keresned.
Ha megengedik otthon ( és miért ne engednék meg ) bátran próbálj ki számodra érdekesnek, izgalmasnak tűnő- persze eleinte csak egyszerűbb- recepteket magad elkészíteni.
Sajnos az ovis emlékek sokáig kísértenek, de, ha rátalálsz a saját ízlésedre, felejtődnek és akár örömöd is lehet a sütésben-főzésben és természetesen az evésben is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!