Melyik a legkevésbé gyomorsavat csináló kávé?
Szia! Lehet, hogy a normális kávé elkészítésén túl rátérsz a kávéínyencek útjára, ha elolvasod, amit itt küldök.
Dióhljban mondom előbb a lényeget: amit eleink kávé néven facsartak régi kotyogóssal vagy nem nagynyomású "Szarvasi" típusú elektromos kávéfőzővel, az egy nulla. Miért? Azért, mert kis nyomáson, azzal a technikával csak rossz és rosszabb minőségű kávét lehet készíteni, ami főként többé-kevésbé kesernyés, akár kissé savanykás, kokszos ízű lehet, és - ami számodra ütött - a lassú facsarástól sok csersavat présel ki. Szerintem a csersav égeti a gyomrodat leginkább. A csersav amúgy megnyomja a vizeletet, de akár az emésztést is, főleg ha az ilyan kávét még tejjel is higítod.
Ha legalábbis normális sűrű, igazi olaszos aromás eszpresszó kávét akarsz készíteni, akkor ahhoz mindeképpen valamilyen nagynyomású készülék kell. Vásárlásnál ennek egyértelműen feltüntetve kell lennie, ált. 15 bart szoktak írni. Ezzel már lehet jó kávét készíteni, még nem csúcsot. A felső kategóriában a drága otthoni kávéautomaták vannak, amelyek ára 100.000 Ft-nál kezdődik, és 200-300.000 Ft is lehet. Ezek frissen darálják kúpos tárcsás darávól a lefőzendő kávét, és nagy nyomáson, fullos eszpresszó minőséget készítenek.
Ha igényes kávézóban, ahol pl. Café Perté, Illy, Douwe Egberts sűűr eszpresszót kóstolsz, akkor érzékelheted a minőségi különbséget.
Ha nem akarsz annyit pénzt megspendírozni eg főzőre, akkor marad az elsőként említett nagynyomású készülék, az Saeco márkában 33-35.000 Ft-ért lehet kapni. Lehetőleg frissen darált kávét kell tenni bele, viszont daráló a húzós kérdés, mert abban a 3-5.000 Ft-ért kapható forgókéses nem az igazi, hanem kúpostárcsás kellene, de az ilyenek ára még használtan is 35.000 Ft-ért kezdődik.
A kapszulás gép lehet kompromisszum, csak a kapszulák ára viszonylag magas, darabja 60-140 Ft-ra jön ki, tehát személyenként mindig ennyit rá kell számolni.
Kávéból a karaván felejtős, az a kapható legrosszabb fajta, attól aztán csak kokszos, kesernyés kávét ihatsz. Legalább Tchibo MIlanesert vagy Szilianert érdemes venni, de felette jónéhony jobb minőségű van, Douwe Egberts vagy Illy vagy spec. kávék, amik kávéüzletekben kaphatók.
Az alapproblémád, a gyomorogés, egyébként nem 100%, hogy megoldódik, mert akinek rendkívül érzékeny a gyomra, az talán éghet a legjobb kávétól is. Ezért érdemes igényes főzeteket kipróbálni, jobbféle kávézóban, vagy munkahelyen, ismerősnél, akinek olyan nagy nyomású kávégépe van. De íme itt az okosság, Netem még ehhez is túrhatsz sok hasznos infót:
Nyugodtan gyúrjatok a nagynyomású gépre, enm árulnának ezerféle típust, ha nem lenne biztonságos. Éppen ez a a működés, a nagy nyomás az, ami a minőségi kávé főzését lehetővé teszi. A gépben van egy kazán (miniben), amiben a szivattyú a nagy nyomást létrehozza, és a gőz/víz így kb. fél percen belül átmegy az őrölt kávén, és csak a finom aromákat hozza ki, a csersavat nem.
Van még egy alternatíva, amit kihagytam az előbbi hosszú hozzászólásomból, ez pedig egy tuningolt speciális kotyogó, a Bialetti Brikka. Ebben van egy speckó szelep, ami csak nagyobb nyomáson engedi át a gőzt, így majdnem olyan minőséget hoz, mint a nagynyomású gépek, de messze jobbat, mint egy kotyogós. Itt van:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!