Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Régen hogy készítették baktéri...

Régen hogy készítették baktériumok nélkül a trappista sajtot?

Figyelt kérdés

2014. jan. 19. 21:23
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Sehogy.

Miért készítették volna anélkül?

6000 éve használnak baktériumokat az emberek, (még ha nem is tudtak róluk) a trappista sajt nem valószínű, hogy ennél idősebb lenne.

2014. jan. 19. 21:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 Grielean ***** válasza:
Régen is baktériumokkal készítették, csak annyi volt a különbség, hogy akkor még nem tudták az emberek, hogy az erjedési folyamatokat baktériumok okozzák.
2014. jan. 19. 21:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

értem de akkor hogy kerültek bele a sajtba ?

.

2014. jan. 19. 22:26
 4/7 A kérdező kommentje:
a folyamatra vagyok kíváncsi hogy régen hogyan készítették
2014. jan. 19. 22:30
 5/7 anonim ***** válasza:

A marhagyomorban található "oltó" nevü anyagot adják hozzá már, ebben vannak a szükséges baktériumok.

De ha érdekel, keresd meg a google-ban a sajtkészítés címszót!

2014. jan. 20. 09:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 Grielean ***** válasza:

Vehetjük a sajtot, de bármilyen más, valamilyen erjedési folyamattal készülő ételt vagy italt (savanyúkáposzta, sör, bor, joghurt, stb), egyiket sem úgy kell szó szerint elképzelni, hogy összekeverik az alapanyagokat, és beleszórnak egy marék bacit :D Gyakorlatilag a különféle mikroorganizmusok eleve ott élnek mindenhol. lehet, hogy ez most megdöbbent, de egyetlen gramm homokban milliónyi mikroorganizmus található, amiknek jó része valamilyen baktérium... benned pedig ez a szám több milliárd! Persze nem kell megijedni, a nagy részük rád nézve teljesen ártalmatlan, egyesek pedig még hasznosak is ;)


De visszatérve az eredeti témára, pl a már említett káposztás példában ez konkrétan úgy zajlik, hogy a káposztát apróra vágják, hordóba rakják, feltöltik vízzel és jól megsózzák, majd lezárják egy időre. Nem kellett hozzáadni baktériumokat, mert azok már eleve ott vannak a káposztában, mi csupán ideális körülményeket teremtettünk nekik, hogy jól elszaporodjanak, és megsavanyítsák a káposztát.


A sajttal kapcsolatban már válaszoltak, ez esetben egy külső anyagban, az oltóban vannak azok a bacik, amik a sajtkészítéshez kellenek. De természetesen az oltó hozzáadása akkor is ugyanezt az eredményt hozta, amikor még nem tudták, hogy az abban lévő baktériumok műve az egész ;)

2014. jan. 20. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
és az oltót hogy "vonták" ki a bociból?
2014. jan. 20. 17:35

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!