Régen hogy készítették baktériumok nélkül a trappista sajtot?
Sehogy.
Miért készítették volna anélkül?
6000 éve használnak baktériumokat az emberek, (még ha nem is tudtak róluk) a trappista sajt nem valószínű, hogy ennél idősebb lenne.
értem de akkor hogy kerültek bele a sajtba ?
.
A marhagyomorban található "oltó" nevü anyagot adják hozzá már, ebben vannak a szükséges baktériumok.
De ha érdekel, keresd meg a google-ban a sajtkészítés címszót!
Vehetjük a sajtot, de bármilyen más, valamilyen erjedési folyamattal készülő ételt vagy italt (savanyúkáposzta, sör, bor, joghurt, stb), egyiket sem úgy kell szó szerint elképzelni, hogy összekeverik az alapanyagokat, és beleszórnak egy marék bacit :D Gyakorlatilag a különféle mikroorganizmusok eleve ott élnek mindenhol. lehet, hogy ez most megdöbbent, de egyetlen gramm homokban milliónyi mikroorganizmus található, amiknek jó része valamilyen baktérium... benned pedig ez a szám több milliárd! Persze nem kell megijedni, a nagy részük rád nézve teljesen ártalmatlan, egyesek pedig még hasznosak is ;)
De visszatérve az eredeti témára, pl a már említett káposztás példában ez konkrétan úgy zajlik, hogy a káposztát apróra vágják, hordóba rakják, feltöltik vízzel és jól megsózzák, majd lezárják egy időre. Nem kellett hozzáadni baktériumokat, mert azok már eleve ott vannak a káposztában, mi csupán ideális körülményeket teremtettünk nekik, hogy jól elszaporodjanak, és megsavanyítsák a káposztát.
A sajttal kapcsolatban már válaszoltak, ez esetben egy külső anyagban, az oltóban vannak azok a bacik, amik a sajtkészítéshez kellenek. De természetesen az oltó hozzáadása akkor is ugyanezt az eredményt hozta, amikor még nem tudták, hogy az abban lévő baktériumok műve az egész ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!