Miért ilyen drága az élelmiszer? Mi fiatalok szívjuk meg leginkább, akiknek még magasabb a kalóriaszükségletük, mit lehet enni?
Az olyan élelmiszerek mint a sajt, hús, tejtermékek iszonyatosan magas áron kaphatóak.
Mi marad ami kalória és fehérjedús?
Zöldségek, liszt? Wtf? Mi a fenét lehet enni?
A legolcsóbb szar sajtból is 1000 forint egy olyan adag amire azt mondhatom, hogy "igen, ma egy kevés sajtot ettem."
annál kisebbre max azt mondhatom, hogy reszeltem sajtot a fehérlisztes szendvicsemre.
A csirkehús is drága, a darált hús is. A tojás is szinte aranyáron van már.
Mi a fenét lehet enni? :D
Nem tudom. Én fogyni akarok, az úgy szerintem még drágább... Ha simán ehetnék, vennék egy nap mondjuk 5 kiflit, párszáz forintért, és jól van. De az egészséges, nem kalóriagazdag ételek még drágábbak.
Napi 1.000,- Ft-ból nem jövök ki, ergo egy hónapban több, mint 30.000,- Ft az étel - az 50.000,-es fizetésemből...
Elöször is NEM hússal kelleme jóllakni, mert egyáltalán nem egészséges.
Másodszor egyáltalán nem drága az élelmiszer, ha csak annyt eszek, amennyire szükséged van és nem tömöd magad pukkadásig.
Harmadszor meg Európában Magyarországon a legolcsóbb az élelmiszer, úgyhogy máshol még sokkal rosszabb a helyzet.
Érdekes, én 20 ezer forintból ki tudok hozni egy havi étkezést, pedig Ausztriában élek, ahol sok élelmiszer - például a húsok - kicsit drágábbak is.
A darált hús nem mondható túl drágának, pesti egyetemistaként hetente 1x tudtam csilisbabot főzni ezeregypárszáz forintból, de az kitartott 2 napig minimum (fél kiló húsból).
Paprikás krumplit ugyancsak pár száz forintból ki lehet hozni.
Krumplistésztát ugyancsak.
Ha vesz az ember egy egész csirkét (kb 900-1100 forint közt van asszem a tescoban), azt napokig eheti. Szétszedi, a melléből ebédet csinál, a combjából vacsorát, a csontokból, farhátból és nyakból meg másnap húslevest, aztán a húslevesben főtt csontokról le lehet csipkedni a húst, és meg lehet pirítani, hozzá kevés rizs..4 étkezés 1 csirkéből.
És én is felnőttem egészségesen, pedig nekünk se adták olcsóbban a tojást, se a tejet.
Több mindentől is függ az élelmiszer ár (mint ahogy mindené). Egyrészt az ár 1/5-e megy az államkincstárba, hogy azok is tudjanak kaját venni, akik nem dolgoznak. További pénzek is mennek, hiszen a kereskedő és a termelő is adózik. Ki kell fizetni a szállítást is, mert nem a Tescoban termelik meg a krumplit és az üzemanyag árak is igen magasak.
De jobb ha kezdesz hozzászokni, mert a termő területek fogynak az igény pedig nő. (Szemét kínaiak is húst akarnak enni!) Mire öreg leszel valószínűleg harcolni kell a vízért és a kajáért. Húst meg addig egyél, amíg van.
Nyáron jártam az óceán túl partján és ott jöttem rá, hogy nem az élelmiszer a drága (és a rezsi se), hanem mi keresünk keveset. Odaát ha bementél egy Marketbe, pont ugyan annyiba került a kenyér, a felvágott, a csokoládé, mint nálunk. A fizetések meg legalább 2-3 szorosa a miénknek. :(
Hogy csináljak? Nem tudom. Az biztos, hogy a városi és megyei adó együtt 11% volt a termékeken és nem 27%.
2 okból:
- mert Magyarországon a rendszerváltás óta szisztematikusan kinyírták az élelmiszeripart, és ma már rengeteg olyan dolgot importálunk, amit régebben mi állítottunk elő. Az élelmiszerek jó 70%-a import
, amiben természetesen a szállítási költség és egyebek is benne vannak, x ezer-száz kilométerről, ebből adódóan drágább. A magyar gazdaságok eltünedezésével felütötte a fejét az a jelenség is, hogy a magyar termékek megdrágultak, mivel kisebb mennyiségből kellett ugyanazt a bevéltelt kihozniuk, ezt csak az árak emelésével tudták elérni.
- a fidesz és a különadóik; ebből talán a legviccesebb a rezsicsökkentés - mindenki számára ismeretes, hogy a cégek számára nő a rezsi és nem csökken, ezt pedig az adott termékeken, lásd élelmiszer verik le.
"Harmadszor meg Európában Magyarországon a legolcsóbb az élelmiszer"
Ilyen banális hülyeségeket ne írj már, amikor fél Oroszország meg Románia is Európa része.
Arról nem is beszélve, hogy sok EU-s országban pl. Németo., Ausztria, bár a húsok némileg drágábbak, a tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök lényegesen olcsóbbak. Így példának kedvéért ugyanaz a vaj, amit én itt a Lidl-ben 1 euróért veszek meg, otthon 400 ft, sőt már kicsit több is. Több mint 100 ft különbség RENGETEG egy ilyen kis összegnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!