Mi mindenre használható fel a bodza?
Fontos! A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgező.
Frissen szedett virágokat palacsinta tésztába mártva kisüthetjük, és szörpöt is készíthetünk belőle.
A bodza hatóanyagait a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A-, B-, és C-vitamint. A C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének! De tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, illóolajat antociánokat (ez utóbbitól fekete a bodzabogyó).
Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.
Bogyóit szederrel, vagy almával vegyítve, lekvárt főzhetünk.
A bodzaszörp bevált házi gyógyír megfázásra. Cukorral, mézzel vagy önmagában fogyasztva, illetve teába öntve is fogyasztható, erősítő hatású.
Izzasztószerként ismeretes a virágból készült főzet, amely az izzadást szabályzó idegközpontok ingerlésének fokozására, a reumás megbetegedések gyógyításakor használnak.
Virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve, finom szénsavas üdítő italt kapunk.
Ha fáj a fejünk, áztassunk kevés ecetbe bodzavirágot és egy rongyot az oldatba mártva, kössük a homlokunkra.
Levest, és bort is készítenek belőle. (Wikipedia)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!