Hogyan szerettethetném meg párommal a csípős ételeket?
A megoldás az, hogy beletenni könnyebb, mint kivenni.
(pláne az átnevelésnél könnyebb!)
Ha csípősebben szeretsz valamit, akkor magadnak csípőzd be utólag. Szinte bármilyen étellel megtehető, hogy utólagosan teszed csípőssé, nem kell alapból erősre főzni.
Ez pont olyan, mint ha valaki sósabban eszik másoknál.
Ott az asztali patika, sózza meg mindenki az ételt saját ízlése szerint.
Sokkal okosabb, ha erös füszerek nélkül készíted, és csak a te adagodra a tányérodon teszel csipös paprikát vagy amit akarsz.
Aki nem szereti/nem bírja az eröset, az soha nem fogja megszokni. Mellesleg egy ételnél NEM az erös/csípös íz az, aminek ki kellene érzödnie, hanem az alapízeknek is. Egy normál ízérzékelésü embernek a túlfüszerezett, föként túl erös étel gyakorlatilag ehetetlen, ezért aki fiyel másokra, nem füszerezi agyon az ételt, hanem legfeljebb odakészít az asztalre a füszerekböl, hoyg aki erösen szereti, az tudjon még tenni a saját adagjába.
Ha SZERINTEM a pörkölt lekvárral és ananásszal összekeverve finom, attól még nem biztos, hogy EZ bárki mással is el tudom hitetni.
Ha valaki valamit NEM SZERET, akkor hiána finom SZERINTED, NEKI attól még nem fog ízleni.
Fogadd el, hogy a barátod nem szereti az erös, csípös ízeket, és akármennyit erölködsz, sem fogja megszeretni.
Ne akard a te ízésedet rákényszeríteni, hanem a csipös füszereket csak a saját tányérodban alkalmazd.
Engem pl. ahogy mondani szokták, az erős "kétszer csíp"
Egyszer amikor megeszem, másodszor amikor "túladok rajta.
A tesóm pl. úgy szereti a pörköltféléket, hogy szerintem ott a kaja ízét már nem is érzi, csak a paprikáét.
Ezért amikor úgy főzök, hogy tudom, ő is enni fog belőle: a pörkölt legtetejére teszem a félbevágott hegyes csípőspaprikát, és amikor már a paprika belefőtt annyira, hogy össze-esett, de még nem főtt szét, akkor kiveszem kistányérra, majd a sajátjába beleteszi, villával szét tudja nyomni, és ő is finomat eszik, és más is.
Főzd normálisra,szedd ketté,és a tiédet főzd még picit úgy hogy teleöntötted chilivel.
Én se birom megenni nem csak a csipőset,hanem a túlfűszereset sem,nem szeretem ha nem érzem a kaja izét,nem szeretem ha fáj a gyomrom tőle.
És ha azzal próbálkoznűl,hogy mindig csak csipettel teszel bele több fűszert/paprikát,rájön,rádboritja,én is rádboritanám,hisz rá akarod kényszeriteni hogy úgy egyen ahogy nem akar.
Ezek aztán a 'hasznos' válaszok, köszönöm.
Mint korábban már írtam, semmit nem akarok ráeröltetni. Kíváncsi arra, h mi a jó a csípősben és szeretné megszeretni. Amikor elhatározza, h csípős kaját rendel, én beszélem le róla, mert tudom, hogy az a vége, h nem tudja megenni.
Mellesleg a csípős kaját nem szeretni vagy savanyúságot nem szeretni nem ugyanaz. A csipős íz hatására az agy védekezésként neuropeptideket termel, amelynek nyugtató és boldogságkeltő hatása van. Emiatt a kémiai folyamat miatt szeretjük ha csíp, még akkor is ha fáj. Szeretném ha ő is át tudná élni ezt a kellemes érzést.
Aki nem tud érdemi tanácsot adni, az ha lehet ne szóljon hozzá a kérdéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!