A boltban kapható tejnek ugye semmi köze nincs az igazi tejhez?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A kérdező elmélete szerinti tej is kapható boltokban, csak főleg a nagyobb hiperekben és a jobb felszereltségű SPAR-okban. A Garaboncziás tejek isteniek és "igaziak" és az áruk se vészes, csak ha a szlovák UHT-hez akarod hasonlítani (270Ft körül).
De ha van Lipóti pékség a környéken, akkor felesleges ezzel szarakodni, szinte mindben van Cserpes termékhűtő, az ő nem fölözött (azt hiszem 3,5%-s) tejük a legjobb. Mondjuk az ára is eléggé "jó", olyan 340Ft körül.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
12-es!
Az a tehénke amelyik 3,5%-os zsírtalmú tejet ad az ritka jószág és a bocikája éhenpusztulna a szoptatás alatt!Tényleg nem hiszed el hogy a fölözés nem ördögtől való? Nem csalásból fölözik.
Élelmiszervegyész
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
De, "igazi" tej, csak kissé megfölözve, vékonyítva, ami teljesen szabályos feldolgozás.
A mennyiségről:
A mai takarmányozási rendszer mellett,(ami külön tudomány) egy tehénke egy laktációban (ami az elléssel kezdődik, és 305 napig tart, amikor is a következő ellésre felkészítik -elapasztják- az állatot, minimum 7 ezer liter tejet termel, de 10e feletti is előfordul. Ez alatt nem éri meg tartani. Átlagos állattenyésztéssel rendelkező országban (Mo. már nem ilyen sajnos) inkább jellemző a túlkínálat, mint a tej hiány. Ilyenkor a tejiparok trappistába, és UHT tejbe "raktározzák" a felesleget.
A tejzsírról:
A laktáció kezdetén fejt, szopott tej (különösen a kolosztrum, vagy föcstej) jóval zsírosabb, mint a későbbiekben adott, így a boci nem hal éhen. A magas tejtermelésű fajták (pl. Holstein-fríz) ritkán adnak 4% zsírt meghaladó tejet, de a magyar tarkát is megállítja a 4,5%. Vannak speciálisan magas tejzsírt produkálók, mint a Jersey, de itt a mennyiség jóval kevesebb.
Summázva: a vizezett tej, a "porból" készült tej, mind városi legenda.
-gazdász-
Mennyi baromságot hordanak össze itt egyesek... xD
Különben:
Több márkájú tej van. Hasonlitunk össze 3-at:
Spar S-Budget tej:
Ha kiteszed, hogy alvadjon meg, soha sem fog. Mert tejsavó és tejpor az összetevője.
Mizo tej:
Ultrahőkezelt (pasztőrözött) tej: Kiöli belőle azt az enzimet (foszfátenzim) az eljárás, melynek hála felszívódik a szervezetünkben a tej kálciumtartalma. Ugyan a tej kálciumtartalma igy nem csökken, ám amit elfelejtettek mondani, hogy így teljesen közömbös lesz az emberi szervezet számára a kálcium, avagy nem tud felszívódni. Persze ez megalvad, mert tehenészetről származik.
Tehenészeti tej: Egészséges, megfizethető ár (max 100Ft/liter), kálcium felszívódik, bármi készíthető belőle (túró, tejföl, sajt..). Egyenesen jobb mint a bolti tej. :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Élelmiszertechnológia: por előállítása folyadékból túl költséges, tejporból senki sem készít tejet.
Az S-budget tej tökéletesen olyan mint bármely más pasztőrözött tej.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A kifejt tej víztartalma valóban közel 90 %. a fennmaradó rész a tejzsír, fehérje, a tejcukor, és az ásványi anyagok, nyomelemek.
Zoligazda, és a harcműves tökéletesen leírta a valóságot, mégha egyeseknek ez hihetetlen is.
A legköltségesebb eljárás a tejiparban a porítás, teljesen irreális lenne fogyasztói tejnek tejport visszaalakítani tejjé.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Emlékszem mikor még gyerek voltam,kimentem mamámmal a tehénhez,megfejte a tehenet egy tiszta fém vödörbe.Egy másik tiszta fém vödörre,rátett egy tiszta ruha pelenkát,és bele öntötte a friss tejet,a pelenkával leszűrve a kisebb piszkokat.Majd mikor átszűrte,belemerítette a bögrét,és a kezünkbe nyomta,annyit mondott:"egészségedre".
Az igazi tej volt!Ezek amit most veszel a boltokban,nem tej a neve,hanem pancs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!