Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért kell forrázni a teákat?

Miért kell forrázni a teákat?

Figyelt kérdés
Nemrég vettem egy filteres C-vitaminos teát. Nemsokkal ez után azt olvastam az interneten, hogy 40 fok felett a C-vitamin "elpusztul", szétroncsolódik. Mi lenne, ha csak áztatnám a teát és nem forráznám? Lesz neki íze? Esetleg kórokozókat tartalmazhat és ezért kell forrázni?

#C-vitamin #tea forrázása
2013. ápr. 27. 18:10
 1/6 anonim ***** válasza:
35%

Nem. A teafüvek, gyógynövények más és más hőmérsékleten fejtik ki igazán az aromájukat, hatásukat.

Ha filteres teát veszel, akkor igazából mindegy, hiszen azoknak se íze, se hatása nincs igazán, mivel a tealevél egyébként használhatatlan nyesedékéből készül, a legtöbb aromától és illóolajtól mentes, tehát nem számít, hogy forrázod-e vagy sem.

A tea elkészítésének sok módja van, teafajta függő, hogy hány fokos vízzel és milyen módszerrel érdemes elkészíteni.

2013. ápr. 27. 18:32
 2/6 anonim ***** válasza:
42%

A C-vitamin valóban nem hőstabil, melegben hamar tönkre megy.

Ha viszont nem forrázod le a teát, nem ázik ki belőle semmi.

Az baromság, hogy a filteres teákban semmi hatóanyag, meg ízanyag nincs. A filter csak egy kényelmi funkció, hogy ne kelljen szűrögetni a teát.

Viszont minden teát más hőfokon, és eltérő időtartamig kell áztatni.

Ezért általában érdemes betartani az ajánlott elkészítési módot, amit a csomagoláson valószínűleg feltüntetnek.

Ki van próbálva, ki van kísérletezve, általában úgy a legjobb. (kórokozók nincsenek benne)

2013. ápr. 27. 19:07
 3/6 anonim ***** válasza:
57%

Legjobb tudomásom szerint csak a fekete teákat kell 95 fokos vízzel készíteni, a gyümölcsteákat és a zöld teákat többnyire 70 fokossal, de létezik tea, ami akár hideg vízzel is készíthető, csak akkor sok órán keresztül kell áztatni. A C-vitamin valóban nem bírja a nagy hőt.

A filteres teák sem egyformák, de a zömük nem valami minőségi, ízük is alig... Én is ismerek jobbakat, de nem tenném őket egy sorba a jobb teafüvekkel (agyonaromázott borzalmakat lehet teaházban is venni, az ellen nem véd). De megjegyzem, nem próbáltam végig az összes filteres teát s egyéb forrásból sem vagyok teljesen képben e téren, lehetséges, hogy köztük is van valóban minőségi.

2013. ápr. 27. 19:28
 4/6 anonim ***** válasza:
63%

Szerintem minden előttem szóló írt valamit, amiben sok igazság van:

- valóban célszerű megnézni, hogy adott tea-fajtára milyen elkészítési javaslatot írnak a dobozra

- valóban vannak olyan a kereskedelmi forgalomban olyan teák, amelyeknek inkább csak élvezeti hatásuk van, vitamin és tápanyag-tartalom nem sok

- pl. az általam szeretett "Csipkebogyótea hibiszkusszal" filtert ha kibontod, ott az eredeti csipkebogyó bogyója van összetörve, tehát az eredeti termés, és nem holmi ki tudja mi.

- Az eredeti kínai zöld tea-filterben is a tea-levél darabokat megtalálod.

Egyáltalán nem biztos, hogy minden tea valami műből készül. Ezért valóban oda kell figyelni, hogy milyen hőfokú vízzel készíted, és ha viszonylag alacsonyabb hőfokot ír, akkor a megfelelő idő (akár órák is lehetnek) szükséges ahhoz, hogy az aroma előjöjjön.

2013. ápr. 28. 07:58
 5/6 A kérdező kommentje:
Az van azt írják a tea dobozán, hogy nem forrásban lévő vízzel kell leönteni és 8 percig áztatni. Viszont a C vitamint már 80 fokos víz is szétroncsolja. Az íze nem különösebben érdekel, a kérdés továbbra is az, hogy lehet káros az egészségre ha csak hideg vízben áztatom, ill. hogy akkor beleoldódik a vízbe a C-vitamin vagy így sem érek vele semmit és csak reklámfogás az egész?
2013. ápr. 29. 13:10
 6/6 anonim ***** válasza:

Csinálj meleg vizet és abba áztasd be a teát. Nyugodtan! Lesz neki íze! Nem azért kell forrázni mert kórokozókat tartalmaz!

A 40 fok felett az oké. Ne is forrázd le vele a teát, mert akkor oda a C-vitamin.

2013. máj. 5. 11:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!