Miért kell forrázni a teákat?
Nem. A teafüvek, gyógynövények más és más hőmérsékleten fejtik ki igazán az aromájukat, hatásukat.
Ha filteres teát veszel, akkor igazából mindegy, hiszen azoknak se íze, se hatása nincs igazán, mivel a tealevél egyébként használhatatlan nyesedékéből készül, a legtöbb aromától és illóolajtól mentes, tehát nem számít, hogy forrázod-e vagy sem.
A tea elkészítésének sok módja van, teafajta függő, hogy hány fokos vízzel és milyen módszerrel érdemes elkészíteni.
A C-vitamin valóban nem hőstabil, melegben hamar tönkre megy.
Ha viszont nem forrázod le a teát, nem ázik ki belőle semmi.
Az baromság, hogy a filteres teákban semmi hatóanyag, meg ízanyag nincs. A filter csak egy kényelmi funkció, hogy ne kelljen szűrögetni a teát.
Viszont minden teát más hőfokon, és eltérő időtartamig kell áztatni.
Ezért általában érdemes betartani az ajánlott elkészítési módot, amit a csomagoláson valószínűleg feltüntetnek.
Ki van próbálva, ki van kísérletezve, általában úgy a legjobb. (kórokozók nincsenek benne)
Legjobb tudomásom szerint csak a fekete teákat kell 95 fokos vízzel készíteni, a gyümölcsteákat és a zöld teákat többnyire 70 fokossal, de létezik tea, ami akár hideg vízzel is készíthető, csak akkor sok órán keresztül kell áztatni. A C-vitamin valóban nem bírja a nagy hőt.
A filteres teák sem egyformák, de a zömük nem valami minőségi, ízük is alig... Én is ismerek jobbakat, de nem tenném őket egy sorba a jobb teafüvekkel (agyonaromázott borzalmakat lehet teaházban is venni, az ellen nem véd). De megjegyzem, nem próbáltam végig az összes filteres teát s egyéb forrásból sem vagyok teljesen képben e téren, lehetséges, hogy köztük is van valóban minőségi.
Szerintem minden előttem szóló írt valamit, amiben sok igazság van:
- valóban célszerű megnézni, hogy adott tea-fajtára milyen elkészítési javaslatot írnak a dobozra
- valóban vannak olyan a kereskedelmi forgalomban olyan teák, amelyeknek inkább csak élvezeti hatásuk van, vitamin és tápanyag-tartalom nem sok
- pl. az általam szeretett "Csipkebogyótea hibiszkusszal" filtert ha kibontod, ott az eredeti csipkebogyó bogyója van összetörve, tehát az eredeti termés, és nem holmi ki tudja mi.
- Az eredeti kínai zöld tea-filterben is a tea-levél darabokat megtalálod.
Egyáltalán nem biztos, hogy minden tea valami műből készül. Ezért valóban oda kell figyelni, hogy milyen hőfokú vízzel készíted, és ha viszonylag alacsonyabb hőfokot ír, akkor a megfelelő idő (akár órák is lehetnek) szükséges ahhoz, hogy az aroma előjöjjön.
Csinálj meleg vizet és abba áztasd be a teát. Nyugodtan! Lesz neki íze! Nem azért kell forrázni mert kórokozókat tartalmaz!
A 40 fok felett az oké. Ne is forrázd le vele a teát, mert akkor oda a C-vitamin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!