Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mit készítetek saját magatok,...

Mit készítetek saját magatok, ami boltban is kapható készen?

Figyelt kérdés

Úgy döntöttem,áttérek arra,hogy magam készítek,amit csak tudok.

Amiket már eldöntöttem: befőtteket,lekvároka csinálok.

Tésztát is én csinálom,különböző szószokat is.

Fűszernövényeket ültettem,minimális kell így boltból.

Teákhoz szedtem mindenféle gyümölcsöt,növényt,egyre kevesebb filteres fogy.

Készkaját,félkészkaját eddig sem vettem.

(Kenyeret alig eszünk,így azt nem sütök,anyagilag nem éri meg)


Miket lehet még?


2013. ápr. 18. 10:09
 1/8 anonim ***** válasza:

falusi, kertvárosi környezetben gyakoriak a háziállatok (malac, csirke) és a konyhakertek, gyümölcsösök


valaki méhészkedik is


tésztát is lehet házit készíteni


aztán lehet otthon borászkodni, sört és pálinkát főzni


igazából minden étel elkészíthető házilag, csak hely, idő és energia kérdése, és nem mindig éri meg anyagilag

2013. ápr. 18. 10:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Lemaradt a kérdésből: lakásban élek,egy nem túl nagy erkéllyel (növények ott vannak)
2013. ápr. 18. 10:21
 3/8 anonim ***** válasza:

Amit a legtöbb esetben magam csinálok:


- kenyerek/kiflik/zsömlék/pékáruk (de ilyeneket veszünk is, ha épp úgy adódik)

- télen-nyáron termesztek fűszereket, mostmár olyan nagyok, hogy a család többi tagjai, szomszédok is tőlünk viszik

- néhány zöldséget és gyümölcsöt is termesztek (paprika, paradicsom (többféle), kígyóuborka, répa, hagyma, cukkini, padlizsán, eper, málna, ribizli, sárgabarack, meggy, cseresznye, körte (az almafa két éve pusztult ki, egyelőre abból nem ültettünk újat)

- a fentiekből kompótot, lekvárt mindig házilag csinálok, és még veszünk hozzá gyümölcsöt, ami kell. Baracklekvárt pl. 3 évente szoktam főzni (idén esedékes, de most rengeteg lesz a fán), de akkor nagyon sokat, mert a családtagoknak is készül (3 testvérem van, plusz a szüleim, anyósom). Ha nem terem meg annyi egyikünknél sem, akkor összedobjuk a pénzt a gyümölcsre, megvesszük és úgy főzöm meg. Paradicsomszószokat, paprikakrémeket, egyéb kencéket meg főzéshez használható masszákat is házilag teszek el, savanyúságot is házilag csinálok (nem csak házi termesztésből)


Elég népes a család, és nem élünk egymástól messze, mindannyiunknak nagy kertje van, így mindenkinél más van több. Paprika és paradicsom nálam van nagy mértékben, de tesóméknál van dió, több meggy, a másiknál karfiol, saláta, káposzta, stb. Így legtöbbször családon belül oldjuk meg ezeket, de persze nem lehet mindent. Egy ismerős zöldségestől vesszük a hiányzó zöldségeket, gyümölcsöket. Eltenni, befőzni, sütni, új dolgokat kipróbálni meg ilyesmiket csinálni meg én szeretek a legjobban, ezért én szoktam a családnak, barátoknak is. Többször van olyan is, hogy egy barát egyszer beállít 20-30 kg gyümölccsel, zöldséggel, üvegekkel, hogy ő akkor jött, ezt főzzük ki neki, segít. Ilyenkor hívunk szomszédot, mást is segíteni tisztítani a gyümölcsöt, és egy jó hangulatú délutánon megcsináljuk, eltesszük. A kész lekvárból, zöldségkrémekből meg kap kóstolót aki segített, meg mi is kapunk. Afféle cserekereskedelem folyik, csak úgy működik, hogy tudjuk, mit tud jól a másik, mi van neki sok, és megyünk hozzá, ha kell. Nem kér érte semmit. De ő is jöhet, ha neki kell valami, akár csak süti, vagy valamit megmutatni, hogyan készül.


Szerintem még panelben is érdemes belevágni, mert fűszernövények, kisebb zödlségek és gyümölcsök (néhány fajta paradicsom, paprika, dézsás kisfák, eper) az erkélyen vagy ablakokban is megtermeszthetőek egyrészt. Másrészt van panelban élő ismerős, ő sokáig minden évben vett többféle gyümölcsöt, aztán otthon megfőzte lekvárnak. Amióta ismerjük egymást, már kijön hozzánk, és együtt csináljuk meg nálunk, több a hely tárolni is. Sokan vannak ilyenek, pesti ismerősök a vidéki rokonoknál és barátoknál befőznek, eltesznek ilyen dolgokat, és ott is tárolják, mert több a hely, mint egy 50 m2-es lakásban. Aztán szólnak, amikor kell, és vagy kijönnek pár üvegért, vagy mi visszük be, ha épp arra járunk.

2013. ápr. 18. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:

Fűszernövényt mindent termesztek,ami elél itthon és használom is,télen az ablakban is elvannak.

Gyümölcsöt közeli faluból veszek piacról,jó minőségűek,árban ott vagyok a lekvárokkal mintha megvenném,de a házi finomabb.

2013. ápr. 18. 10:42
 5/8 anonim válasza:

Vajat lehet még házilag is kb félóra alatt meg van, de látom nem nagyon esztek kenyeret, viszont még ügye sütéshez hasznos, csak friss tej kell hozzá és félóra kitartó shékelés :)

így ügye csak annyiba kerül, mint a tej.

Én ha éppen tévézek, akkor jön rám a "vajköpülés" :D

2013. ápr. 18. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Próbáltam vajat,tejszint,túrót,de azt csak házi tejből lehet,annak nem bírom azt a jellengezet tehén illatát.

Nem házi tejből nem lehetne mégis?

2013. ápr. 18. 11:17
 7/8 anonim ***** válasza:
nem mert kiveszik belöl fölözéssel a zsirt házi tej kb 3-4% közötti zsirt tartalmaz ezt a tejgyárban elegyitik fölözik igy lessz 2,8 vagy 1,5 % azért is drágább a 2,8as mert kevesebb tejszint vonnnak ki belöle tejszin az alapja sok mindennek
2016. febr. 27. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
vagyis van a teljes tej nevü tej az 3%os nos ha kiöntöd 7 decis üvegbe akkor nézd meg pár óra alatt feljön e rajta a tejszin, próbáld megaltatni ha nem akar akkor az se jó semmi továbbira
2016. febr. 27. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!