A busának (hal) finom húsa van?
Hasonlóan szálkás, és kicsit száraz húsa van, mint a pontynak és egyéb halaknak.
Ugyanúgy fel tudod szelni, és akár paprikás-lisztbe forgatva, akár rántva ehető. Ha lenne hozzá másfajta halad is, ponty, harcsa, stb. akkor a halászlébe is bele tudnád tenni.
Persze nálam a szürkeharcsa a nyerő, de ha valaki ajándékba akarna adni busát, azért csak-csak elfogadnám.
Az, hogy egy hal pocsolya ízű-e vagy nem, az nem a hal fajtájától függ, hanem attól, hogy tavi-hal-e, vagy élővízből kifogott, u.n. folyami hal.
Minden hal iszap és pocsolya ízű, amelyiket valamelyik tóból, vagy valamelyik élővíz holt-ágából fogták ki.
És ugyanaz a fajta, ha élővízben élte az életét (Duna, Tisza, Körös stb.) sohasem iszap vagy pocsolya ízű.
Igen, valóban sokat számít, hogy hol élt a hal, de ettől a busa alapjában még nem valami jó ízű hal, akár tavi, akár folyami.
Egészséges, de rossz.
Rettenetes, számomra fogyaszthatatlan hal.
Szoktak trükközni, hogy lefaragják róla a barna színű húsrészeket, tejbe áztatják, stb. de kutyából nem lesz szalonna...
Gondolom, a kérdezőnek nem szeletben, a barna színű részeket lefaragva kínálták, hanem egészben, tehát azt nem látni, hogy egyáltalán van-e rajta olyan barna szín.
(Az egyébként az csak azt jelzi, hogy a hal nem igazán fiatal)
Aki megengedheti magának, hogy többezer Ft/kg-ért vegyen minőségi halat, az valóban ne fogadja el a felajánlott busát.
Akinek nincs többezer Ft-ja, hogy valóban minőségi halat vegyen, akkor annak a busa is hal, és még senkiről nem hallottam azt, hogy valami baja lett volna attól, hogy busát evett és nem szürke-harcsát.
A busa a közhidelemmel ellentétben nagyon jó minőségű halhúst ad:
- Sokkal soványabb hús, mint a ponty
- Sokkal kevesebb és nagyobb szálkák vannak benne, így könnyebben fogyaszható
- Egyáltalán nincs "iszap íze", sőt, nagyon semleges íze van, így 1000+1 módon elkészíthető. Amire figyelni kell, hogy az oldalvonal mentén lévő "vörös hús" nagyon markánsan hal ízű, aki azt nem szereti vágja ki és kész.
- Az egyik legegészségesebb édesvizi hal amúgy a busa...
- Fogyasztásra a kisebb méretűeket szokták ajánlani (~3 kg körülit)
Én személy szerint a süllő és a szürkeharcsa után a 3. legjobb hal, amit itthon fogyasztani lehet. A pontynál sokkal jobban szeretem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!