Miért van ráírva egy üdítőre, hogy felbontás után hűtőszekrényben tárolva (csak) 3 napig őrzi meg szavatosságát?
Amíg légmentesen le van zárva, addig az ital csíramentes, steril. (Ezt általában hőkezeléssel érik el.) Mikor kibontod, a levegőben mindenütt jelen levő baktériumok bejutnak az italba, és mivel annak cukortartalma kiváló táptalaj számukra, abban szaporodni kezdenek.
Hűtőben tárolva az ital alacsonyabb hőmérsékletű, és így a baktériumok lassabban szaporodnak, mint a számukra ideális 20-30 fokos környezetben. Így hosszabb ideig tárolható az ital anélkül, hogy veszélyes mértékben elszaporodnának benne a kórokozók. Természetesen a 3 nap szavatossági idő nem azt jelenti, hogy a negyedik napon már mérgező, vagy valami betegséget okozó lenne az ital, csak azt, hogy a gyártó cég ennyi ideig garantálja, hogy még nem okozhat problémát.
Az ital természetesen fogyasztható a 4., 5. napon is, csak tudnod kell, hogy minél hosszabb ideig tároltad, annál valószínűbb, hogy megváltozik az íze, esetleg enyhe - vagy később erősebb hasmenést is okozhat. Extrém esetben, sokáig tárolt gyümölcslé meg is tud penészedni, vagy a belekerült baktérium fajtájától függően enyhébb vagy súlyosabb ételmérgezést is okozni.
A kibontott italt el lehet fogyasztani a szavatossági időn túl is, csak ebben az esetben tudnod kell, hogy növekszik a hasonló problémák veszélye, valamint a szavatossági időn túl a gyártó nem hibáztatható ezekért a problémákért.
Pedro
Miért, én nem ezt írtam?
Pedro
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!