Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mit jelent a liszteknél a...

Mit jelent a liszteknél a számozás? Pl. : BL55

Figyelt kérdés
2009. júl. 31. 12:34
1 2
 11/12 MacTavish ***** válasza:
100%

Javítanék maszatka válaszán:

Hamutartalom: A liszt teljes elégetése után az eredeti tömeg százalékában kifejezett fennmaradó hamumennyiség.


Ne keverjük legyünk szívesek a szezont a fazonnal! :)

2012. febr. 21. 23:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 HCZS válasza:
100%

A búzalisztet rost- és hamutartalma szerint osztályozzák.


A hamutartalom azt az ásványianyag-tartalmat jelöli, amely 900°C-os hőmérsékletű speciális kemencében történő 2 órás égetés után a lisztben marad.


Magyarországon a liszt típusszáma a termék magasabb vagy alacsonyabb korpa-, rost-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-tartalmára utal.


– Finom búzaliszt BL 55 : (75%-os kiőrlés – általában sütésre használatos)

– Fehér kenyérliszt BL 80 (75%-nál magasabb kiőrlés, kifejezetten kenyérsütéshez való)

– Graham liszt GL 200 (a teljes kiőrlésű lisztek speciális fajtája)

– Fehér tönköly(búza)liszt TBL-70,

– Teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt TBL-300

– Világos rozsliszt RL 90

– Barna, ún. sötét rozsliszt RL 125

– Teljes kiőrlésű rozsliszt RL 190



Ha nagy mennyiségben alkalmazunk magas korpatartalmú lisztet, a kenyér kevésbé fog megkelni, nehezebb lesz.

A szükséges víz mennyisége is függ a felhasznált liszt típusától. Ellenőrizze a tészta állagát – ha cipó alakúra formázzuk, selymesnek és rugalmasnak kell lennie, és nem tapadhat hozzá a tepsihez.



A lisztet két kategóriába sorolhatjuk: amelyek alkalmasak kenyér sütésére, és amelyek nem. A kenyér sütésére alkalmas lisztnek magas a sikértartalma, ami elősegíti a kenyér megkelését. Ide főként a búzaliszt, a tönkölybúzaliszt és a kamut liszt tartoznak. A kenyér sütésére kevésbé alkalmas liszttípusok (rozs-, kukorica-, hajdina-, gesztenyeliszt, stb.) más fajta liszttel kombinálva alkalmazandók, a liszttől függően 10-50%-os arányban keverve (néhánynak nagyon erős íze van, ezért óvatosan kell adagolni őket).

2015. jan. 20. 06:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!