Mit jelent a liszteknél a számozás? Pl. : BL55
Javítanék maszatka válaszán:
Hamutartalom: A liszt teljes elégetése után az eredeti tömeg százalékában kifejezett fennmaradó hamumennyiség.
Ne keverjük legyünk szívesek a szezont a fazonnal! :)
A búzalisztet rost- és hamutartalma szerint osztályozzák.
A hamutartalom azt az ásványianyag-tartalmat jelöli, amely 900°C-os hőmérsékletű speciális kemencében történő 2 órás égetés után a lisztben marad.
Magyarországon a liszt típusszáma a termék magasabb vagy alacsonyabb korpa-, rost-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-tartalmára utal.
– Finom búzaliszt BL 55 : (75%-os kiőrlés – általában sütésre használatos)
– Fehér kenyérliszt BL 80 (75%-nál magasabb kiőrlés, kifejezetten kenyérsütéshez való)
– Graham liszt GL 200 (a teljes kiőrlésű lisztek speciális fajtája)
– Fehér tönköly(búza)liszt TBL-70,
– Teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt TBL-300
– Világos rozsliszt RL 90
– Barna, ún. sötét rozsliszt RL 125
– Teljes kiőrlésű rozsliszt RL 190
Ha nagy mennyiségben alkalmazunk magas korpatartalmú lisztet, a kenyér kevésbé fog megkelni, nehezebb lesz.
A szükséges víz mennyisége is függ a felhasznált liszt típusától. Ellenőrizze a tészta állagát – ha cipó alakúra formázzuk, selymesnek és rugalmasnak kell lennie, és nem tapadhat hozzá a tepsihez.
A lisztet két kategóriába sorolhatjuk: amelyek alkalmasak kenyér sütésére, és amelyek nem. A kenyér sütésére alkalmas lisztnek magas a sikértartalma, ami elősegíti a kenyér megkelését. Ide főként a búzaliszt, a tönkölybúzaliszt és a kamut liszt tartoznak. A kenyér sütésére kevésbé alkalmas liszttípusok (rozs-, kukorica-, hajdina-, gesztenyeliszt, stb.) más fajta liszttel kombinálva alkalmazandók, a liszttől függően 10-50%-os arányban keverve (néhánynak nagyon erős íze van, ezért óvatosan kell adagolni őket).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!