Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ha a paradicsom valójában...

Ha a paradicsom valójában gyümölcs, akkor a ketchup valójában gyümölcslekvár?

Figyelt kérdés

2012. aug. 16. 14:15
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
29%

Mi égetjük magunkat mert te beveszed a legújabb hülyeséget XD XD

Meg am is ha fel sem fogod h mit írnak akk ne szólj vissza XD Arról szólt amit írt h mivel a paradicsom (szerinted) gyümölcs akk ennyi erővel akár almából is csinálhana lecsót XD XD

2012. aug. 16. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
38%

Jah és am nem mellesleg én vendéglátós suliba jártam és néééé ott azt tanítják h a paradicsom zöldség.

Jah és az elméleted szerint "Gyümölcs az, aminek a (húsos) termését fogyasztjuk" a tök és az uborka is gyümölcs. Ez tök jó XD

2012. aug. 16. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 anonim ***** válasza:
32%
Jah még egy utolsó XD XD Ha az a gyümölcs aminek a HÚSOS termését fogyasztjuk akk mi a dió meg a mandula??
2012. aug. 16. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
39%
LOL LOL ekkora baromságot :D :D én meg kertész családból származok (kb. 150 éve kertész a családunk), és mi se hallottuk, hogy gyümölcs lenne :D Ilyen hülyeséget :D
2012. aug. 16. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:
50%
botanikai szempontból gyümölcs, de felhasználása szerint zöldség
2012. aug. 16. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
A síparadicsom pedig téli gyümölcs! :))
2012. aug. 16. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 anonim ***** válasza:
én szoktam csinálni paradicsomlekvárt amúgy..nagyon fini.
2012. aug. 27. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 anonim ***** válasza:
65%

"Paradicsom - a gyümölcs

Bizony, nem elírás, a paradicsom az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Ezzel a kijelentéssel sokan vitába szállnának, de a tudomány az tudomány. A botanika félreérthetetlenül és minden kétséget kizáróan a gyümölcsök közé sorolja a piacon garantáltan a zöldséges standon fellelhető növényt.

A definíció szerint gyümölcsnek nevezzük a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait, zöldségnek pedig a növény ehető részeit hívják, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó).


Tehát lényegében az adja az alapvető különbséget gyümölcs és zöldség között, hogy a magházát vagy egyéb részét esszük-e meg.

Az előbbiekben kifejtett meghatározások értelmében tehát az uborka, a cukkini, az avokádó, a paprikafélék, a hüvelyesek, a tökfélék és természetesen a paradicsom növénytani meghatározása is gyümölcs, hiszen mindegyik az adott növény érett magháza.


Nem mindegy mivel!


Abból kifolyólag, hogy zöldségfélének tartják, sokszor nem megfelelően fogyasztják a paradicsomot. Ha belegondolunk, a paradicsomos káposzta és a lecsó sem a könnyen emészthető ételek közé sorolható.

A zöldségek ugyanis lúgosak, míg a gyümölcsök savasak, amit természetesen a főzés tudományában a megfelelő ételek elkészítésének érdekében szigorúan figyelembe kell venni. Szóval egy újabb érv a még mindig kételkedőknek a paradicsom gyümölcs mivoltát illetően: a paradicsom savtartalma magas. Ezért összeférhetetlen a zöldségekkel, és ezt emésztőrendszerünk is megérzi.

De amennyiben savas gyümölcsnek megfelelően készítjük el kedvenc "zöldségünket", azaz magában és délelőtt, akkor szervezetünkre gyakorolt hatása kiváló. Ajánlott a gyümölcsöt nyersen fogyasztani, hiszen főzve, sütve emészthetetlen, ártalmas és nehéz étel. És ami még fontosabb: elveszíti vitamintartalma nagy részét.


Értékes beltartalom


Bele se gondolunk a reggeli közben falatozva, hogy milyen pozitív hatásokat köszönhetünk a piros gyümölcsnek. Ugyanis a citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint. A paradicsom ásványi-anyag tartalmát a kálium, a nátrium és a kalcium sók adják. A C-vitamin mennyisége változó - 25-40 mg/100g -, az éréssel összhangban növekszik. A szabadföldi természetesen lényegesen többet tartalmaz, mint a melegházi. Az apróbb fajtájú paradicsomnak kedvezőbb a C-vitamin mennyisége, mint a nagyobbaké.

Ezeken kívül bővelkedik B1 - és B2 - vitaminban, valamint A-vitaminban és karotinban is.

A paradicsom az egyik legjobb természetes gyógyszer. Különösen ajánlható az ízületi gyulladás, a reuma, a köszvény, a gyulladásos betegségek, vékonybélhurut esetén, valamint vese-és epekő oldására.

Kiváló a húgykősav-kristályokat feloldó képessége és vértisztító hatása, valamint ellenszere lehet a gyomorsav túltengésnek. A magas víztartalma a vér besűrűsödését akadályozza meg. Ezeken felül hányinger-csillapító, rothadás gátló anyagokat is tartalmaz.

Mindent összevetve irány a zöldséges - vagy gyümölcsös - és élvezzük jótékony hatásait kedvenc piros termésünknek, a paradicsomnak." Idéztem egy tudományos szakfolyóiratból. Üdv: L

2012. okt. 14. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 anonim ***** válasza:
25%
Ennyi... Okostojás gyökerek... :)
2012. okt. 15. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!