Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A libamáj miért olyan drága?

A libamáj miért olyan drága?

Figyelt kérdés
Persze finom, de akkor is. Kevés liba van? Vagy már kis korukban is jóval drágábbak, mint pl. egy pulyka? Vagy valamilyen speciális drága kajákkal etetik őket? Csak a mája a drága vagy a többi része is? Valahogy nem tudom összerakni, mert nem pár száz forint különbözetről van szó. Aki valamelyest otthon van a témában az lényszi írjon!
2012. máj. 15. 09:56
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
mert naponta ketszer tumni kell oket. az meg kezimunka, draga
2012. máj. 15. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
tomni
2012. máj. 15. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
A hízott liba mája drága,részben mert finomabb,mint a nem hízott. Ugyanígy a hízott kacsáé is. Ahhoz,hogy szép nagy legyen a máj,hetekig kell kukoricával tömni a libát. Sok vele a munka,és a ku8korica sem a legolcsóbb.
2012. máj. 15. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Bizony bizony. Drága kukoricával tömik ami nem is olyan egyszerű mutatvány. Mamáméknak volt libája én láttam h tömik. Jó kis meló
2012. máj. 15. 10:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 doboszoli ***** válasza:
100%

A liba tömése nagyon fárasztó kézi munka.

Ha valakit érdekel leírom.

Megkapja a tömő a maga 30-50- esetleg száz sovány libáját, olyan négy kiló körüli súlyú, 9 hetes állatot.

18-21 napig kell tömni áztatott szemes kukoricával, eleinte 8 óránként, az utolsó napokban 2 óránként éjjel-nappal.

Ez gyakorlatilag 24 órás munkát jelent napokig, mert mire végez, kezdheti újra.

Bár géppel tömnek, de minden állatot meg kell fogni minden alkalommal, a gépre szíjazni, miközben a liba erélyesen tiltakozik a zaklatás ellen. Ily módon a tömés végére 18-20 kiló kukoricát "etetnek" meg egy állattal.

Ekkorra a libák 7 kiló körüliek lesznek, aminek 7-10%-át teszi ki az ún. zsírmáj.

A liba test árából levonják a sovány liba ,és a kukorica, szállítás, stb. árát, kb. nullán van. A máj ára marad meg a termelőnek munkája díjazására. (term. nem a bolti árról beszélünk). Az esetleges elhullás, gyógyszer költség ezt még kurtítja.

Na ezért drága a libamáj. Bátorkodtam ezt azért közreadni, mert 10 évet dolgoztam a libás szakmában, ahol többek között szakcsoporti tömés is volt.

2012. máj. 15. 12:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!