A libamáj miért olyan drága?
A liba tömése nagyon fárasztó kézi munka.
Ha valakit érdekel leírom.
Megkapja a tömő a maga 30-50- esetleg száz sovány libáját, olyan négy kiló körüli súlyú, 9 hetes állatot.
18-21 napig kell tömni áztatott szemes kukoricával, eleinte 8 óránként, az utolsó napokban 2 óránként éjjel-nappal.
Ez gyakorlatilag 24 órás munkát jelent napokig, mert mire végez, kezdheti újra.
Bár géppel tömnek, de minden állatot meg kell fogni minden alkalommal, a gépre szíjazni, miközben a liba erélyesen tiltakozik a zaklatás ellen. Ily módon a tömés végére 18-20 kiló kukoricát "etetnek" meg egy állattal.
Ekkorra a libák 7 kiló körüliek lesznek, aminek 7-10%-át teszi ki az ún. zsírmáj.
A liba test árából levonják a sovány liba ,és a kukorica, szállítás, stb. árát, kb. nullán van. A máj ára marad meg a termelőnek munkája díjazására. (term. nem a bolti árról beszélünk). Az esetleges elhullás, gyógyszer költség ezt még kurtítja.
Na ezért drága a libamáj. Bátorkodtam ezt azért közreadni, mert 10 évet dolgoztam a libás szakmában, ahol többek között szakcsoporti tömés is volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!