Minden házi lekvárra kell celofánt tenni? Miért? A boltiakon azért nincs, mert azok annyira mesterségesek? Az üvegeket sütőben elő kell melegíteni?
Az üvegeket nem kell feltétlenül előmelegíteni,de arra vigyázni kell,hogy forró lét csak angyon lassan önts bele,mert elrepedhet az üveg.
Lekvárt általában melegdunsztba szoktak tenni,és nincs a tetején sem celofán,sem egyéb.Ha kihült és bebőrösödött a teteje,akkor kell lezárni,celofánnal,vagy fedővel.(Amit a boltban kapsz)A fedőt természetesen jól ki kell mosni.
Nem a celofánon van a lényeg,hanem azon, hogy a befőttes üveg légmentesen legyen lezárva. A celofános megoldás egy olcsó, főleg házilag kivitelezett formája ennek.
A bolti üvegeket nagy gyártósorokon zárják le, macerás lenne celofánnal bíbelődni, kicsit drágább, de gyorsabb megoldás a tömítéses fedő.
Lehet ilyet kapni, ma már te is ezzel zárhatod le a befőttjeidet.
Én soha nem használtam celofánt, a befőttesüveg teteje ugyanolyan jó. (A gyárban készített lekvárnak nem lehetne celofán teteje, képzeld mennyi menne tönkre szállítás, árusítás közben)
Egy különbség van a celofán és a fedő között, a celofánon keresztül minimális pára távozhat, tehát 2-3 év után jobban ki van száradva a celofános lekvár mint a fedős.
Anyukám úgy csinálja az "előmelegítést", hogy egy tepsibe tesz forró vizet, és beleállítja az üvegeket.
A boltiak tömegcikkek, a gyártósoron elég nehéz lenne celofánt rátenni.
..nem úgy gondoltam, hogy csak celofán, hanem, hogy arra kerül a tető, dédim régen így csinálta, de nem tudom, hogy miért, szükséges-e...
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!