Miért fáj ha káposzta/retek evés után vizet iszunk?
Gondolom mindenki számára ismerős érzés, hogyha sok retket vagy káposztát eszik, majd vizet iszik rá, akkor elég erős csípést/marást érez a szájában. Szénsavas ásványvíznél még rosszabb a helyzet. Lehet hogy egyéb zöldségeknél is előfordul, de most csak ez jutott eszembe.
A jelenség biológiai, és kémiai magyarázata érdekelne.
Hm nekem retektöl és káposztátol nincs semmi bajom.
Nekem az ananász csípi ki a számat.
Szia!
A retekben igen sok C-vitamin van, ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.
Gondolom, hogy a mustárolaj miatt érezhetsz csípős ízt a szádban, pláne, ha vizet iszol rá.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!