Mi a kedvenc ételed?
Írd le a receptet is hozzá!
Az én kedvencem:
Bolognai spagetti
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg sovány marhahús
40 dkg száraztészta
15 dkg paradicsompüré
4 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
1 evőkanál cukor
bazsalikom
oregánó
őrölt bors
só
Az apróra vágott vöröshagymát a forró olajon fonnyaszd meg, majd add hozzá a ledarált húst és néhány percig pirítsd őket együtt. Keverd a húshoz a paradicsompürét és a cukrot, fűszerezd a zúzott fokhagymával, borssal, bazsalikommal, oregánóval, sóval, majd többször kevés vizet aláöntve párold puhára. A tésztát főzd ki. Tálaláskor a tészta tetejére halmozd a húst és szórd meg reszelt sajttal.
Imádom! Imádom az olsza ételeket.
Bazsalikomos csirkemell
1kg csirke mell
2fej hagyma
só, bors
2ev.k ketchup
2ev.k méz
1dozoz kukorica
bazsalikom
Elkészítés:
A csirke mellet apró csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a megdísztelt hagymához. Sózzuk, borsozzuk, ha kifehéredett a csirkemell hozzáadjuk a mézet, a ketchup-ot. és a kukoricát. A végén a bazsalikommal összerottyantjuk.
Rizzsel avgy tetszés szerint valami körettel tálaljuk.
Hmm nyami. Nekem ez a kedvencem, szereti az egész család. a csirkemellen kívül szinte minden van itthon...szal nem is oylan bonyolult. még a lányom(16) is megszokta csinálni:)
Hagymaleves
Hozzávalók:
10-12 vagy több póré- és újhagyma
5 dl főzőtejszín
1 cs. petrezselyem
füstölt sajt
2 ek. liszt
só, bors, babérlevél
A hagyma felét lereszeljük, másik felét felkarikázzuk, és az egészet olajon üveges színűre pároljuk.
A lisztet rászórjuk és gyorsan összeforgatjuk a hagymával.
Felöntjük vízzel, megfűszerezzük és felforraljuk.
Belerakjuk a főzőtejszínt, feldarabolt petrezselymet és ízlés szerint reszelünk bele sajtot.
Újra felforraljuk és kész.
Tálalhatjuk pirítóssal és a tányér levest is megszórhatjuk füstölt sajttal.
MENNYEI!
Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók:
8 db sós palacsinta
300 g szárnyashús
40 g vöröshagyma
0,5 dl olaj
2 dl tejföl
0,5 dl habtejszín
20 g liszt
só, fűszerpaprika, őrölt bors
Elkészítés:
A vöröshagymát finomra, a húst apró kockákra vágjuk. A felhevített olajban a hagymát megfonnyasztjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és hozzáadjuk a húst. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a húst ellepje, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, majd utánaízesítjük és átforraljuk. A húst kiszedjük, és finomra összevágjuk, kevés őrölt borssal ízesítjük. Az átszűrt mártásból annyit teszünk bele, hogy kenhető legyen. Ezt a húsmasszát egyenletesen elosztjuk a palacsintákba, széleit felhajtjuk, összegöngyöljük. Tűzálló edénybe rakjuk, sütőben átforrósítjuk, és tálaláskor a forró paprikás mártással bevonjuk.
Töltött canneloni 2 személyre
fél doboz canneloni tészta
1 kistálkányi félig főtt rizs
1-2 fej vöröshagyma
30-40 dkg gomba (sampion vagy laska)
tehetünk bele trappista vagy füstölt sajtot is
nagy doboz, vagy 1 üveg sűrített paradicsom, vagy paradicsomlé
tubusos Gulyáskrém és Piros Arany
fűszerek
Az apróra vágott hagymát olívaolajon megdinsztelem, majd tovább pirítom a kis darabokra vágott gombával. Kevés paradicsomlevet vagy pár evőkanál sűrített paradicsomot teszek rá, majd belerakom a Gulyáskrémet és a csípős Piros Aranyat, és addig párolom, amíg félig megpuhul, majd megfűszerezem (bazsalikom, oregánó, tárkony, petrezselyem, bors, só, ízlés és hangulat szerint párosítva).
A masszának sűrűnek kell lennie. Leveszem a tűzről, beleteszem a rizst, és a kockákra vágott füstölt sajtot. Ezzel megtöltöm a canneloni-tésztát, és tepsiben sorba rendezem őket. Alaposan meglocsolom fűszeres paradicsomlével, hogy ellepje a tésztát, és lefedve sütőbe teszem 30-35 percre. Megszórhatjuk reszelt sajttal, visszatesszük és még pár percig sütjük, hogy a sajt megolvadjon.
(Ezt a masszát nemcsak tésztába, hanem kelkáposztába is szoktam tölteni. Hasonlóan finom!)
Másik nagy kedvencem:
Fűszeres gomba sült burgonyával
1 kg sampion gomba
20 dkg kocka Rama
fűszerek (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, tárkony, bors, só)
olivaolaj
A gombák tönkjét kitörjük, amit nem használunk fel.
(Ha ezt az ételt készítem, másnap reggelire legtöbbször gombás rántotta készül.)
Alapos mosás után hagyjuk a fejeket lecsöpögni, addig elkészítjük a fűszeres öntetet. A margarint felolvasztjuk, belekeverjük a fűszereket, és ebben a keverékben megforgatjuk a gombákat, és fejjel lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. A maradék margarint a tönkök helyére öntjük. 40-50 perc alatt elkészülnek a forró sütőben.
A köretet kétféle módon készítem:
1: A héjában, sós vízben megfőtt apró burgonyákat meghámozzuk, és egészben, serpenyőben olívaolajon megpirítjuk.
2: Néhány gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk, olajon kissé megfuttatjuk, majd beletesszük a nyersen vékony szeletekre vágott burgonyát. Megsósszuk, lefedve pároljuk, néha megkeverjük. A burgonya össze fog törni. Ha már megpuhult, fedő nélkül nagy lángon piros-ropogós kérget sütünk rá. Kicsit hosszadalmas, de megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!