Régen a vásárokban lehetett kapni egy "sulyom" nevű édességet. Miből, hogyan készítették? Lehet esetleg még most is kapni valahol?
Csöröge-tészta:
4, esetleg 6 tojás sárgáját símára kevered egy csipet sóval, a fehérjét kőkeményre felvered habnak, majd a sárgájához kavarod óvatosan (mint a piskóta esetében). Elkezded adagolni hozzá a lisztet, először kanállal kavarod bele, amikor az már nem megy, kézzel annyi lisztet gyúrsz hozzá, hogy könnyen kezelhető, de ne ragadós tésztát kapj.
Ha csörgét akarsz sütni, akkor vékony levélre elnyújtod, feldarabolod, a közepébe egy-két hosszanti vágást is csinálhatsz. Bő forró zsírban (olajban) kisütöd. Ha igazán jól csináltad, a zsírban a tészta felhólyagosodik, és ahogy rakod egymásra, szintem "csörögnek" a kész tészták.
Sulyom = lúdláb:
Ez esetben a tésztát nem kell elnyújtanod, hanem kb. 5 cm vastag kolbászt formázol belőle, és mint a mákos-núdlihoz szeled fel a tésztát. Majd egy késsel a közepéig bevágod, fordítasz rajta egy negyed fordulatot, és a másik végét is a közepéig bevágod. A két ellentétes "lábát" megfogod, szétnyitod, egy 4 ágú lábat kapsz. Ezeket sütöd ki bő forró zsírban.
Ugyanaz a tészta, de ez utóbbi módon készítve gyorsabb, és formáját miatt laktatósabb, mint csörögének.
Mi így készítjük, ha te gombócra emlékszel, az is meglehet, próbáld ki!
BOCSI, DE A VÁLASZT A LEVELEZŐM BETETTE SPAM-BA.
KÖSZÖNÖM SZÉPEN A RECEPTET, KIPRÓBÁLOM.
TULAJDONKÉPPEN CSAK HALLOTTUNK RÓLA IDŐSEBBEKTŐL, HOGY AZ MILYEN FINOM VOLT AKKOR, DE GYANÍTOM, HOGY INKÁBB A RÉGMÚLT FIATALSÁG NOSZTALGIÁJA MŰKÖDIK.
ÉN IS A 70-ES ÉVEK BELI JÉGDARABOS VIZES FAGYIT "HMMM DE FINOMRA EMLÉKSZEM", PEDIG ... :-)))
KÖSZI MÉG EGYSZER.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!