Angalét Bálint kérdése:
Miért hívják, vagy nevezik szalontüdőnek azt az ételt aminek semmi köze sincs a szalonhoz?
Figyelt kérdés
Azt szeretném megkérdezni miért hívják ezt az ételt szalontüdőnek,hiszen a tüdőből és szívből készült ételnek semmi köze sincs a vendégek fogadására fenntartott szobának teremnek,stb-hez.
Köszi a választ.
2009. máj. 12. 10:55
1/3 anonim válasza:
A szalontüdő, miként a neve is mutatja, tüdőből készül, módszertanilag pedig leginkább a vadashoz hasonlatos. Korhelykaja két okból is. Először is mert savanyú és laktató, másodsorban pedig igazán másnaposan lehetetlen elkészíteni, ezért kocsmában, vendéglőben érdemes keresgélni, vagy a nagymutertől megrendelni. Kifejezetten sörrel fogyasztandó.
2/3 anonim válasza:
Gomdolom azért, amiért a zónapörköltet zónának.Nincs benne logika.
3/3 anonim válasza:
Azért szalon, mert nem "parasztkaja" (nem leértékelöen mondom).
Régebben sok egyszerü paraszti ételeket elegánsabbá alakitottak, és igy szalonképesek lettek - innen a furcsa név.
Egyébként a zóna sem csak ugy van a zónapörköltben, hanem régebben a vasútó volt ugynevezett zónajegy - amikor át kellet szállni az út közben és valamelyik állomáson a csatlakozásra várni. Itt a várakozás közben a vasúti étteremben lehetett kis adagot rendelni, mit a várakozás alatt uzsonnaként ettek - ez volt a zónaétel, és alegtöbbször pörköltet szolgáltak fel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!