Édes, savanyú, keserű, sós, és a nátrium-glutamát :D
Édes: cukor, egyszerű szénhidrátok vátják ki
Sós: só, NaCl tartalom
Keserű: aszpirin :D, a növényekben található nyák, és keserűanyagok
Savanyú: citrom, ezt az ételek savassága okozza, ennek egyik variációja a csípős íz, amit a paprikában található kapszaicin, ill paprikasav okoz
A nátrium-glutamát az az ötödik alap íz, ez azt ételek meghatározhatatlan jó íze okozza, tehát pl amikor nem tudod megmondani hogy miért ízlik, de jó érzést kelt, akkor az az. :D
édes: cukor, méz
sós: bármi, amiben sóvan
savanyú: citrom, narancs
keserű: grapefruit, cikória
és az 5., amizót a japánok ismernek:
amizót= amit
elgépeltem, de fogalmam sincs, hogyan
édes, sós, keserű, savanyú=savas, lúgos, csípős.
édes: cukor
sós: néhány só
keserű: valami...
savanyú, lúgos: H+ arány, kémhatás
csípős: idegvégződést ingerlő
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!