Amerikában miért fehérek a (tyúk) tojások?
Tyúk fajtátol függ !!! Illetve a takarmányozástól.
USA-ban gyors tenyésztés folyik a tojásokért. Nálunk is lehet kapni fehér héjú tojást elvétve szoktam látni.
Azt ,hogy ők mivel etetik nem tudom:
Valakitől azt halottam,hogy a tápba mészport kevernek !!!
Az egyetlen különbség a barna és a fehér tojás között a héj színe, a tartalom szempontjából nem számít a külső eltérés. A héj színét az befolyásolja, hogy mivel etették a tyúkot.
A tojás tartalmánál szerepet játszhat, ha plusz tápanyagokkal, omega 3 zsírsavakkal, vitaminnal dúsítják a tyúktápot, mivel ezek az anyagok a tojás sárgájában felhalmozódnak.
Az a tyúk fajtájától függ, és attól is, hogy mit adnak nki enni.
Pl az Araucana tyúkok kékes zöldes tojást tojnak.
Na kérem!
A tojáshéj színe, kizárólag genetikai öröklöttségen múlik.
A "sárgája" színét lehet befolyásolni takarmányozással, de ettől a beltartalmi értéke nem módosul.
(baromfiból szakmérnökiztem)
A "mészport",-nevezzük így- a fokozott tojástermelésre tenyésztett, vagy serkentett állatoknak adják kalcium pótlásra, mivel a tojáshéj képződésekor sok kalcium ürül, és hiányában az állat a saját csontozatából pótolja, mivel a szaporodás ösztöne felülírja a saját test építését.
A tápba, takarmányba keverni tilos, mert "túlfogyaszt" belőle, és felborul a szervezet Ca:P aránya. Külön edényben, vagy az alomra szórva adagoljuk, akkor fogaszt belőle, amikor szükségesnek érzi. Ráadásul, nagyüzemben az alomra szórt mészgritt, jelentős mennyiségű ammóniát is megköt, javítva az istálló klímáját.
doboszoli válasza:
Na kérem!
A tojáshéj színe, kizárólag genetikai öröklöttségen múlik.
A "sárgája" színét lehet befolyásolni takarmányozással, de ettől a beltartalmi értéke nem módosul.
(baromfiból szakmérnökiztem)
Na szóval azt mondod hogy a boltokban kapható estenként egy erősebb ujjszorításra is feltörő héjú halovány sárgás vagy inkább hugyszínű átlátszó, a fehérjével azonnal összefolyó sárgáju, és a házi kapirgálós által tojt betonkemény héjú, gyönyörű sárga színű összeálló sárgáju tojás között nincs beltartalmi különbség?
Ezt most nem kötekedésképpen kérdezem,csak az egyik egy ehetetlen íztelen színtelen sz@r,a másik pedig étvágygerjesztő ízorgia. Legalábbis nekem.
"Na szóval azt mondod hogy a boltokban kapható estenként egy erősebb ujjszorításra is feltörő héjú halovány sárgás vagy inkább hugyszínű átlátszó, a fehérjével azonnal összefolyó sárgáju, és a házi kapirgálós által tojt betonkemény héjú, gyönyörű sárga színű összeálló sárgáju tojás között nincs beltartalmi különbség? "
Itt két dolgot keversz, a tojáshéj szinét, meg a tojás beltartalmi értékét.
Ugyanis van olyan tyúk, aminél a tojás héja sötét szinü, de ezt a (rossz) nagyüzemi módszerrel tartod, akkor ennek a belseje ugyanolyan vacak lesz, illetve a héja ugyanúgy törékeny lesz, mint annak a tyúknak, aminek fehér héjú a tojása.
Ugyanakkor ha (jó) falusi körülmények között tartasz fehér héjú tojásokat tojó tyúkot, akkor annak a belseje izes, finom és értékes lesz, és nemcsak a barnahéjú tojást tojóké.
Viszont a nagyüzemben elöszeretettel tartanak fehér tojást tojó tyúkokat, faluhelyen meg inkább a sötétebbet, mert azt lehet házi tojásként eladni.
Miután mindkettő alkalmas funkciója ellátására,(szaporításra) igen. "Csak" esztétikai különbség van közöttük.
Mint tanult szakács barátom mondta: "Először a szemünkkel eszünk."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!