Mi volt gyerekkorod kedvenc étele?
Apu zsírba krumplija, marhapörköltje, pacalja
Anyu rántott karfiolja, rántott hús, sült krumpli, kakaspörkölt, töltött káposzta
Mamám sült pulykacombja
Papám-Keresztapám sült csirkecombja és rakott krumplija (máig senki nem tudja ilyen finom elkészíteni, sajnos én sem :( )
Valamint a menzás kaják szinte összese (nagyon jó menzán ettem), illetve anyósom csirkehúslevese mindent visz (bár ez nem gyerekkori :))
fokhagymával megkent lángos, krumplis rétes, húsleves, kukoricakása, piritott dara lekvárral, fahéjas nudli, sütőben sült hagyma, krumpli vajjal
zsíros kenyér lilahagymával, főtt tészta lekvárral-drága nagymamám ilyeneket azóta se ettem, szegények voltunk de ezek az ételek nagyon sokat jelentettek akkoriba-ma meg azt se tudják mi az a zsíros kenyér
Így 50 körül, az ember már szívesen gondol vissza a gyermekkorára, akkor is, ha akkor járt némi lemondással.
Valahogy csak a jó dolgokra emlékszünk..
Olyan 10 éves koromig ment nálunk a házi kenyérsütés.
Saját búzából, helyi malomban őrölt lisztből.
Talán kedden volt a sütésnap. Nagyanyám hajnalban kelt, és valami félelmetesen nagy teknőben elkészítette a kenyértésztát.
A kemencét,(igazi fűzfavesszőből font, tapasztott búbos)szőlő venyigével, kukoricacsutkával, és a marha által a levelektől lerágott kukoricaszárral, az ún. ízíkkel fűtötte fel.
Ma is magam előtt látom gömbölyűségét, hallom harsányságát, amikor 10 óra felé kiszedte a 4-5 kilós kenyereket a fekete sütőtepsikben.
Mindig készített kis cipócskát, olyan másfél kilósat, nekünk gyerekeknek, akik ott ólálkodtunk a kemence körül.
Csak úgy kézzel széttördelte, és házi zsírral megcsorgatva
tömtük az arcunkba, a nagyapám által készített láncos hintában ülve, az udvari nagy diófa árnyékában.
Ugye, ha most egy-két könnycseppet elmorzsolok a szememben az nem bűn?
A válasz írója 76%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 12:41
Ne viccelj már..,én is szeretek visszagondolni ezekre az időkre(31 vagyok) és abszolút nem ciki,ha még kicsit meg is hatódik az ember az emlékektől amik bevillannak....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!